Virágzó vidékünk

Rohamos ütemben pusztul a nádas a Balatonnál

180 fokos társadalmi szemléletváltásra lenne szükség a folyamat megakadályozásához.

A Balatonon 12 négyzetkilométernyi, 1400 focipályányi nádas található közvetlenül a vízparton. A 1400 focipályának van 1400 gyepmestere, a Balatonnak már egy sincs

– közölte a Hírbalaton beszámolója szerint Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) tudományos főmunkatársa előadásában a térség polgármestereinek.

Olyan mértékű nádpusztulást tapasztaltak egy-két év alatt, amelyet korábban egyes helyeken 20-30 év alatt lehetett csak megfigyelni. A folyamatok főként az északi parton, öt helyen zajlanak.

Ilyen jellegű, és ilyen gyors folyamatokat még nem írt le senki és én sem tapasztaltam, és még nem tudni az okát. Annyit látunk, hogy míg régebben, a 70-es, 80-as években a nádas a tó vízfelöli oldalán kopott el, most a belsejében pusztul. Az alsóörsi és az ábrahámhegyi nádpusztulásokat a méretük miatt a közelmúltban ismét megvizsgáltuk, reméltük, hogy tavaszra történik valamilyen regeneráció, de ennek semmi jele

– mondta a kutató.

Az, hogy „körbelaktuk” a Balatont, bizonyítottan nem kedvez a nádasnak. Az urbanizációval, a part beépítettségével folyamatosan csökken az őshonos fajok száma. Ez például Siófokon, Balatonfüreden is jól megfigyelhető a szakértő szerint.

A Balaton partszakaszának 240 kilométeres hosszának már csak a harmadán természetesek a körülmények, de ott is nagy területen feldarabolt a nádas.

Problémát jelentenek az élővilág számára az illegális stégek, melyek felszabdalják a nádast és annak pusztulását okozzák. A tóparton kiirtott vegetáció akár algásodáshoz vezethet. A jogszabályok szerint fel kéne számolni ezeket az illegális stégeket, de erre nincs forrás.

A vízügy nyakába próbálnak varrni mindent úgy, hogy közben nem biztosítják hozzá a pénzügyi hátteret

– fogalmazott.

A legfontosabb lenne a 180 fokos társadalmi szemléletváltás. Például egy négyzetméternyi nádas kaphasson legalább akkora jogi védelmet, mint egy kiskutya. Annál is inkább, mert ökológiai, limnológiai, és a biodiverzitás szempontjából sokkalta nagyobb a jelentősége, és mert az elmúlt pár évben, esetenként hathatós emberi „segítséggel” 6-7 hektárnyi tűnt el szokatlan gyorsasággal

– emlékeztetett.

Kapcsolódó
Védelem alá helyezték a nádast Balatonmáriafürdőn
A helyi védettség után az országos védelem megszerzését is kezdeményezte az önkormányzat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik