Virágzó vidékünk

Lezárták az Ipoly-hidat az árvíz miatt Őrhalomnál

facebook/fókuszban a térség/archív/szklenár tamás
facebook/fókuszban a térség/archív/szklenár tamás
Fél éve adták át, de az áradó folyó miatt már többször le kellett zárni.

Az Őrhalom és a szlovákiai Ipolyvarbó közötti, a két települést összekötő, az Ipoly folyó feletti hídhoz magyar oldalon vezető út – amelyet árvízszint alatt kialakított útpályaszinttel építettek meg – árvíz idején víz alá kerül.

Mindez egy merőben szokatlan közúti kapcsolat, ha másért nem, akkor azért, mert a folyó a nagy esőzésekkor kilép a medréből, és ilyenkor a hidat lezárják. A Szent-Iványi híd 2023. december 1-jén történt átadása óta ez többször megtörtént – ezúttal június 12-én is.

A medréből kilépett Ipoly elöntötte a Szent-Iványi hídhoz vezető utat, így szerdán a 2209 jelű út Őrhalom és Ipolyvarbó településeket összekötő szakaszát ideiglenesen lezárták

– tájékoztatta a nool.hu portált Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója.

Korábban Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, a híd átadásával ez pár percre, néhány száz méterre csökkent. Feltéve, ha az Ipoly nem árad…

A 30,5 méteres híd mellett Magyarországon 1100 méter, Szlovákiában 400 méter utat is építettek. A projekt az EU társfinanszírozásával 2,5 milliárd forintból valósult meg.

Kapcsolódó
Meséssé festi a tájat az Ipoly megduzzadt ártere
Fotókon mutatjuk, hogy az elmúlt napok esőzéseinek következtében milyen nagy mennyiségű víz lepte el a folyó árterét Őrhalomnál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik