Virágzó vidékünk

Hihetetlen helyen keltek ki a bugaci fecskefiókák

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Varga Péter
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Varga Péter
A csupasz deszkán nevelkedett a két fecskefióka Bugacon.

Fecskefészket valószínűleg mindenki látott már. Köztudott, hogy a füsti fecskék sárból és növényi részekből tapasztják fészküket, amely felülről nyitott. A molnárfecske hasonlóképp sárból épít fészket, de az övé felülről is zárt, csak egy kis berepülőnyílás van rajta.

A kivételek azonban erősítik a szabályt. Kollégánk, Varga Péter természetvédelmi őrkerület-vezető épp egy ilyen kivételbe futott bele Bugacon

– írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A szakirodalom említ ugyan füstifecske-költést házi rozsdafarkú fészekben, ám ez a megfigyelés még szokatlanabb.

Április 10-én az igazgatóság bugaci kutatószállásának melléképületében arra lettem figyelmes, hogy egy házi rozsdafarkú fészket épített egy falilámpára. A fészek többször leborult, ezért egy kis darab deszkát csavaroztam fel a falra, közvetlenül a kiszemelt fészkelőhely mellé, amire visszatettem a leesett fészekcsészét. A fészekbe nemsokára tojások is kerültek, azonban észrevettem, hogy a rozsdafarkúak időközben átpártoltak a ház egy másik pontjára, az általam megerősített fészektől pedig rendszeresen füsti fecske repült ki. Végül június 5-én derült rá fény, hogy a fészek lakói ténylegesen füsti fecskék, amelyekről köztudott, hogy leginkább sárból építenek fészket saját maguknak. Ebben az esetben viszont mindössze csak a deszkán nevelkedett a két fióka, ugyanis az összes fészekanyagot lelökték

– számolt be az esetről a természetvédelmi őr, aki kiemelte, hogy a megerősödött fiókák június 10-én ki is repültek, amit a szülők hangos csiviteléssel fogadtak.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Varga Péter

A legbizalmasabb fecskefaj, kötődik az emberhez. A farka mélyen villás. Épületeken költ. Vonuló, az európai állomány a telet Afrikában tölti. Szinte minden repülő rovart képes elejteni, melyek nem túl nagy méretűek.

A repülő rovarokkal táplálkozó faj állománya az utóbbi évtizedekben sajnos folyamatos csökkenő tendenciát mutat. Ennek fő okai a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, amit még a kémiai szúnyogirtás is tetéz, amely pusztítja a táplálékukat képező rovarvilágot.

Sajnálatos módon mind a mai napig előfordul, hogy lakóházakról leverik a madarak fészkét, pedig deszkák – úgynevezett fecskepelenkák – felhelyezésével minimálisra csökkenthető a lepotyogó ürülékek által okozott kellemetlenség. Sárgyűjtő helyekkel és műfészkekkel segíthetjük a megtelepedését.

TA füsti fecske trmészetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Akár 3 évet is kaphat, aki leveri a fecskefészket
Szeptembertől áprilisig indokolt esetben, kizárólag kormányhivatali engedéllyel távolíthatók el a fészkek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik