Virágzó vidékünk

Mínuszokat mértek hajnalban a Bükk-fennsíkon

illusztráció/horváth csongor
illusztráció/horváth csongor
Mínusz 2,6 Celsius-fokon állt be a napi minimum hőmérséklet a Mohos-töbörben.

Mint arról a Sokszínű vidék többször beszámolt, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma kutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, az olykor egészen meglepő adatokat pedig rendszeresen közzéteszi közösségi oldalán.

Ezt történt június 15-én is, amikor a kánikula beköszöntekor arról tájékoztattak, hogy fagypont alatti hőmérsékletet mértek hajnalban a Mohos-töbörben.

Mit kell tudni a töbörről?

Ez egy jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, melyek átmérője a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok – mint az az idei első nyári fagy idején, június 6-án is megtörtént.

Ma hajnalban -2,6 Celsius-fokon állt be a napi minimum hőmérséklet a Mohos-töbörben. Ezzel naptárilag a második és a harmadik fagyos napon vagyunk túl az idei nyár (2024) tekintetében a töböralji állomás mérései alapján, melyek a felszín felett 2 méterrel rögzített értékek

– írták június 15-i Facebook bejegyzésükben.

A hőmérséklet alakulásának grafikája IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik