Virágzó vidékünk

Erdélyország hajdani erőssége évszázadok óta megmentőjére vár

Jenes András
Jenes András
Két meseszép magyarlakta erdélyi falu környezetében természeti csodák és ősi erődítmények romjai gyönyörködtetnek.

Csaba királyfi a csillagösvényen, Tamási Áron varázslatos világa, Wass Albert hegyei, a Gyilkos-tó dermesztő csöndje. Erős várak, méltóságteljes kastélyok, roppant sóbányák és legendás természeti képződmények földje. Erdély évszázadok óta a magyarság otthona.

A mesebeli szépségű Torockó vidéke egy szűk völgy az Erdélyi-érchegység peremén. A bájos zugnak két magyarlakta helysége Torockó és Torockószentgyörgy, mely falvakat az utóbbi évtizedekben ismét felfedeztek a Magyarországról érkező turisták. A hegység keleti peremén húzódó Torockói-medence falvai valóságos etnikai szigetként maradtak fenn az évszázadok során.

Jenes András

A világörökség várományosa

Erdély egyik legbájosabb települése, Torockó (románul Rimetea), a Torockói-hegység völgyében fekszik, festői környezetben. A falu híres fehérre meszelt házairól és a Székelykő monumentális hegyéről, amely lenyűgöző hátteret biztosít a település számára. Az UNESCO Világörökségi jelölt listáján szereplő Torockó különleges kulturális és történelmi értékeket képvisel, 2017-től a hungarikumok sorát gazdagítja.

Torockó múltja szorosan összefonódik a bányászattal, a középkorban jelentős vas- és ezüstbányászat folyt a környéken. A település virágkora a 17-18. századra tehető, amikor a bányászat és a kereskedelem virágzott. A falu építészete ezt az aranykort tükrözi: a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos házak és a díszes kapuk a helyi mesterek kézügyességét dicsérik.

Galéria
Molnár Szabolcs

Torockó lakói büszkék hagyományaikra, ma is tudatosan őrzik kulturális örökségüket. A népviselet, a helyi szokások és a hagyományos erdélyi konyha mind hozzájárulnak a település egyedi atmoszférájához. Torockó egyre népszerűbb turisztikai célpont, amely vonzza a történelmi és természeti szépségek iránt érdeklődő látogatókat. A helyiek vendégszeretete és a hagyományos falusi élet bemutatása felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

Jenes András

A festői Székelykő

A falu fölött emelkedő 1229 méter magas Székelykő egyik csúcsán a középkorban vár állt, mely a tatárjárás idején súlyos károkat szenvedett. A Székelykő hegy impozáns jelenléte meghatározó eleme Torockónak.

Jenes András

A hegy lábánál fekvő településről számos túraútvonal indul, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a természetjárásra és a panorámás kilátások élvezetére.

A napfelkelte látványa különösen híres, amikor a nap kétszer kel fel a hegy mögött, egyedülálló természeti jelenséget teremtve.

A sajátos alakú Székelykőnek köszönhetően ezen a helyen a Nap valóban „kétszer kel fel”. Hajnalban, korán reggel megjelenik az égbolton a hegyoromtól balra, majd a Székelykő mögé ér és csak később emelkedik feljebb, hogy bevilágíthassa az egész környéket.

Galéria
Molnár Szabolcs

Torockószentgyörgy ősi büszkesége

A Torockói-hegység lábánál található Torockószentgyörgy (románul Colțești) szépsége mellett történelmi jelentőségéve ragadja meg az ide látogatók szívét. A magyarlakta település egyik legismertebb látványossága a középkori várrom, mely több mint 300 éve árválkodik romos állapotban.

Molnár Szabolcs

Torockószentgyörgy várának legidősebb része, a vaskos nyugati fal és a keleti bástya a 14. században épült. A vár építésének célja a környező vidék védelme volt a tatár és török támadások ellen, mivel a terület stratégiai fontosságú helyen, a Székelykő lábánál helyezkedett el. Az erődítmény emellett a helyi nemesi családok hatalmának és gazdagságának jelképe is volt.

A vár építtetője Orbán Balázs szerint valószínűleg I. Thoroczkay Ehellös volt. Az építmény számos részét a 15. században emelték, ekkor épült a lovagterem is. A 15. században a vár tulajdonjoga a Thoroczkay családhoz került, akik jelentős szerepet játszottak Erdély történelmében. A család folyamatosan bővítette és erősítette a várat, ami a következő évszázadokban számos támadást és ostromot vészelt át. A Dózsa György vezette 1514-es parasztfelkelés után újjáépítették a feldúlt várat. A méltóságteljes építményt Tiege csapatai megostromolták és elfoglalták, majd 1704-ben felrobbantották.

Galéria
Molnár Szabolcs

A torockószentgyörgyi vár romjai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak. A várhegyre vezető út meredek és kihívást jelent a látogatók számára, de a kilátás és a történelem iránti szenvedély megéri a fáradozást. A vár maradványai közül kiemelkedik a főtorony, amely egykor a védelmi rendszer központi eleme volt. A toronyból csodálatos panoráma nyílik a környező tájra, beleértve a Torockói-hegység vonulatait és a falu festői házait.

Torockószentgyörgy vára ma már inkább turisztikai látványosság, mint katonai erődítmény, de történelmi jelentősége nem halványult el az évszázadok során. A várromot évente számos turista keresi fel, akik nemcsak a múlt emlékeivel, hanem a természet szépségeivel is találkozhatnak.

Molnár Szabolcs

A Tordai-hasadék

A vadregényes Erdély számos izgalmas látnivalót tartogat az idelátogató turistáknak. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros mellett Erdély egyik különösen közkedvelt természeti képződménye a Tordai-hasadék. Az Erdély szívében található Tordai-hasadék (románul Cheile Turzii) egy lenyűgöző szurdokvölgy. A hasadék mintegy 1,5 kilométer hosszú és helyenként 200 méter mély, így lenyűgöző látványt nyújt minden évszakban.

Galéria
Molnár Szabolcs

A megkapó szépségű természeti csoda a mészkőhegység eróziójának eredményeként jött létre, és geológiai szempontból jelentős helyszín. A völgyet a Hesdát-patak vájta ki az évmilliók során, kialakítva a meredek sziklafalakat és a szűk kanyonokat, amelyek ma a hasadék szembetűnő jellemzői. A szurdokban található barlangok és üregek az őskor óta nyújtottak menedéket az embereknek és állatoknak egyaránt.

Molnár Szabolcs

A Tordai-hasadék gazdag növény- és állatvilágának köszönhetően természetvédelmi terület. Az itt található ritka és endemikus növényfajok között megtalálható a havasi gyopár és a szirti sas, míg az állatvilágot különféle madarak, hüllők és emlősök képviselik. A vadregényes hasadék népszerű úticél a természetkedvelők, túrázók és hegymászók körében. A jól kiépített túraútvonalak és hidak hálózata lehetővé teszi a látogatók számára, hogy biztonságosan fedezzék fel a szurdokvölgyet.

A cikkben szereplő pompás fotókat Jenes András és Molnár Szabolcs készítette. Mindkettőjüknek köszönjük szépen a gyönyörű felvételeket.

Kapcsolódó
Meseszép lett a felújított Ugron-kastély
A kastély tulajdonosai előbb megállították további romlását, majd felújították és új funkciót adtak neki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik