Virágzó vidékünk

Üzbég „vendégművészek” a csongrádi babamúzeum reklámarcai

Tóth Tamara
Tóth Tamara
A Tisza-parti város kulturális palettájának üde színfoltja egy különleges múzeum, ahol a magyar népviseletek mellett más földrészeken élő népek kincseiből kaphatnak ízelítőt a látogatók. A sokszínű gyűjtemény háziasszonyával beszélgettünk, aki változatos módszerekkel népszerűsíti a babák világát.

Csongrád, a hangulatos dél-alföldi város hazánk egyik legszebb szabadvízi strandjával és meseszép szecessziós házaival hívogat. A városi múzeumot a közelmúltban megszépítették, jelenleg ásatások folynak a településen – a régészek remélik, hogy megtalálják majd a Fekete várat.

Az egykori megyeszékhelyen a Fő utca 11. szám alatt egy ritkaságszámba menő gyűjteményt is megtekinthetnek a városba érkezők. A Népek Háza Babamúzeumot hét éve alapították, mintegy 300 babát dr. Bánszegi Katalin adományozott a városnak. A színes gyűjteményhez az évek alatt több helyről is érkeztek újabb darabok.

Katalin közel 300, a világ minden tájáról származó népviseletbe öltöztetett babát ajánlott fel, melynek városunk nagy szeretettel biztosított helyet. A Budapesten élő gyűjtő nagy világjáró, utazásairól rendre a múzeumban látható babákkal és egyéb emléktárgyakkal tért haza. Ezek a tárgyak lassan kiszorították őt a lakásból. Méltó helyet szeretett volna találni nekik, boldogok vagyunk, hogy Csongrádon találhattak új otthonra

– mesélt Tóth Tamara a Sokszínű vidéknek.

A Babamúzeum vezetője szívügyének érzi a gyűjtemény sorsát, rövid kedvcsináló videókat is készít, melyekkel igyekszik becsalogatni az érdeklődőket a kiállításra. Tamara a gyűjtemény különleges darabjairól mesélt, köztük Nesrinről és Dinarról, a múzeum „reklámarcairól”, akik a város számos pontján feltűntek már mióta létrehozták a gyűjteményt. Tóth Tamara író, aki irodalmi tehetségét különleges módon kamatoztatja a múzeumban.

Gulyás Rebeka

Hány babát láthatnak jelenleg a látogatók?

Az eredeti gyűjtemény közel 300 babából áll, mára már a 400-hoz közelít. Katalin maga is küldött még babákat, illetve két nagyobb gyűjteményt is felajánlottak azóta. Az egyik Langer Máriától, a másik Frenzel Heinz Gerdtől és feleségétől érkezett, akik végrendeletükben hagyták ránk a babákat. Szerencsére egyre több olyan ember akad, aki fantáziát lát a csongrádi babamúzeumban és szívesen adományoz egy-egy különleges darabot. A babák amellett, hogy nálunk jó helyre kerülnek, új életre is kelnek.

Gulyás Rebeka

Számos videót készítek, amelyben a babák önálló életre kelve mesélnek magukról. A szövegeiket is én szoktam megírni, ami gyakran komoly kutatómunka eredménye. A babák ugyanis akár az adott ország nyelvére is tanítanak, illetve számos érdekességet osztanak meg a nézőkkel az eredeti otthonukról. 

A filmek szinkronizálásában mindig számíthatok a lelkes csongrádiak segítségére, a Csongrádi Színtársulat tagjaira, de én is gyakran szólaltatok meg egy-egy babát.

Gulyás Rebeka

Mely országok, népek világáról mesélnek a babák? Hogy jön létre egy ilyen színes tabló?

A babák tényleg a világ minden tájáról érkeztek. Japántól Afrikáig számos nép megtalálható nálunk. Nem véletlen, hogy Népek Háza – Babamúzem a nevünk. A gyűjtemény sokszínűségét pedig természetesen elsősorban Katalinnak és egyéb adományozóinknak köszönhetjük.

Milyen tematika mentén rendezték be a vitrineket?

A tárolókban látható babákat jelenleg kontinensek szerint mutatjuk be a látogatóknak. Ezt az elrendezést Kunstár Judit – aki a Babamúzeum megalapításakor kézbe vette az ügyet – álmodta meg.

A magyarság külön vitrineket kapott a múzeum közepén. Ugyanakkor már vannak vitrinen „kívül lakó” babáink is, ők véletlenszerűen lettek kihelyezve. Ennek az az oka, hogy sokukról nem tudtam biztosan, honnan származnak, illetve, helyhiánnyal is küzdünk.

Galéria
Gulyás Rebeka

Érdekes újításunk, hogy egyes babákat kézbe vehetnek a vendégek. Így a látogatóink közelebb érezhetik magukat a helyhez és persze a gyönyörű babákhoz. Nem egy múzeumi „steril” környezet vagyunk, hanem egy csodaszép kincsekkel teli hely, ahol a babák és a babázás szeretete éppen olyan fontos, mint a fantasztikus országok, ahonnan a babák érkeztek.

A hagyományos, magyar viseletbe öltöztetett babáktól a modern akcióhősökig rendkívül változatos a sor. Melyek a legértékesebb, különleges darabok?

Nagyon fontosnak tartottam néhány modern, illetve kifejezetten a játékélményért gyártott babával is bővíteni a gyűjteményt, hiszen izgalmas látni és megmutatni azt az erős kontrasztot, ami az ilyen babák, és a népviseletbe öltöztetett, elsősorban nem játékra tervezett szuvenírbabák között van.

Továbbra is a népviseletbe öltöztetett babáké a főszerep, de szívesen látjuk a “sztárvendégeket”, akik közül csak néhányan maradtak, a legtöbbet csupán kölcsönbe kaptam meg, amíg videót forgattam róluk. Hogy melyik a legértékesebb, azt nehéz megmondani, hiszen ezeknek a babáknak az eszmei, érzelmi értéke az, ami felbecsülhetetlen.

Gulyás Rebeka

A babamúzeum két üzbég reklámarca mindenképpen kuriózum. Nesrin és Dirar csodálatos egyedi darabok, nincs még egy pontosan ugyanilyen belőlük. Pálcabábokról van szó, akik úgy készülnek, hogy a művész vagy olyanról mintázza őket, akit nagyon gyűlöl, vagy olyanról, akit nagyon szeret. Nesrin és Dirar nagyon kedves arcú páros, ezért biztos, hogy kedvelt személyről mintázták őket. Számos rendezvényre el szoktam vinni őket, igyekszem velük is népszerűsíteni városunkat, és persze a babamúzeumot.

A két szereplő általában egy-egy levél formájában „számol be” a történtekről, és fotókat is “küldenek”. Nesrin és Dirar többek között Miklósa Erika művésznővel is találkozott, jártak a csongrádi Nagyboldogasszony templom tornyában, sőt, interjút készítettek a Csongrádi Színtársulat tagjaival.

Galéria

Milyen további érdekességekkel, programokkal várják a vendégeket?

A babamúzeumban az a csodálatos, hogy mindenkinek való. A legkisebbektől az idősekig mindenkit óriási szeretettel várunk. Sajnos helyszűkében vagyunk, így rendezvényeink nincsenek, de aki ellátogat hozzánk, hatalmas élménnyel lesz gazdagabb, hiszen ez a hely az egész világot közelebb hozza hozzánk, és emlékezet minket a babák értékére, a babázás fontosságára.

Gulyás Rebeka

A látogatóknak kedveskedünk színezővel, képeslappal és remélem, hamarosan egyéb ajándéktárgyaink is lesznek. Saját színezőnket Arany-Najgyonov Krisztinának köszönhetjük, aki csodás cartoon stílusú grafikán örökítette meg Nesrint és Dirart. Ez a meglepetés természetesen kint van babamúzeumban és szabadon elvihető.

Szeptember 22-én lesz a 7. születésnapunk, ebből az alkalomból egész hónapban ingyenesen lesz látogatható a Népek Háza-Babamúzeum. Egy különleges versennyel is készülünk, szuper nyeremények várják, hogy gazdára találhassanak.

A hangulatos videók a babamúzeum Youtube csatornáján és Facebook oldalán is megtekinthetők.

A cikkben szereplő fotókat Gulyás Rebeka készítette.

Kapcsolódó
Indigókék virágálmokat őriznek az ország egyetlen kékfestő múzeumában
Egy ősi mesterségről mesélnek a Pápai Kékfestő Múzeum kincsei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik