Mozaik

Nagyszüleink esküvője elevenedeik meg a felsőlajosi babakiállításon

Guba Rózsa Babakiállítás
Guba Rózsa Babakiállítás

Az ókortól a retro időszakig kalauzolja el a látogatókat a Guba Rózsa népi iparművész saját alkotásaiból összeállított felsőlajosi babakiállítás. A textilből készült mini panoptikum a divattörténetre és népszokásokra fókuszál.

A különleges élményt nyújtó kiállítás 2022-ben talált végleges otthonra Felsőlajoson, az Új Tanyacsárdával szemben. A művész kitartását a saját, önerős kiállítótér létrehozása folyamán negyven éve tartó, a textilből készített miniatűr tükörképeink és az alkotás iránti szenvedélye segítette a megvalósításban.

A korábban különböző helyeken látható kiállítási anyag most egy külön teremben a vintage-retro korszakot megidéző, eddig nem látott korhű esküvői jelenettel egészül ki, ahol a látogatók felidézhetik saját vagy nagyszüleik korabeli emlékeit. A múltidézést pedig a művész a személyes „alkotó tárlatvezetéssel” is segíti a hétvégi napokon. Ezen alkalmakkor a vendégek betekintést nyerhetnek például a divattörténet alakulásába az ókortól a 80-as évekig vagy az európai és a magyar népszokásokba is, továbbá ennek a különleges művészeti ágnak a rejtelmeibe is.

A kiállításon szereplő babák egy részéről képgalériánk a fotóra kattintva tekinthető meg.

Galéria
Kapcsolódó
Szülőfaluja díszpolgára az utolsó palócbaba-varrók hírmondója
A csizmától a feje búbjáig maga készít mindent a babákon, melyeknek története a palóc népviselet elhagyása, a kivetkőzés éveihez kötődik.
Olvasói sztorik