Virágzó vidékünk

Országszerte terjednek a kivadult kaktuszok

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Egy faj kivételével ezek a növények kizárólag Amerikában őshonosak. Nálunk elvadulva az inváziós tulajdonságok negatív hatásait vonják maguk után.

Különlegesek, szépek – és szúrnak. A kaktuszokat sokan szeretjük, csodáljuk és tartjuk őket otthon vagy a kertben. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen érdekesek, változatosak, és van aki jobban kedveli őket, mint a kényesebb szobanövényeket. Azonban a természetbe a kaktuszok nem valók, írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Lehet sokan nem is gondolnák, de bizony már Magyarországon is léteznek a kaktuszoknak kivadult állományai.

Tévhit, hogy a kaktuszok csak a meleg éghajlatú területeken életképesek. Vannak olyan fajaik, amik hosszú, hideg időszakokat is túlélnek, akár -20°C-on is! Magyarország egyre több pontján – Kiskunság, Kemeneshát, Mecsek, Pilis, Vértes, Villányi-hegység – találunk már olyan populációkat, amelyek túlélik a teleket

– írták, és kiemelték, hogy mivel egy viszonylag újonnan megjelenő problémakörről van szó, nagyon fontos, hogy ismerjék a kivadulások helyeit.

Fontos tájékoztatni a lakosságot arról, hogy ne ültessék ki ezt a növényt a száraz gyepekbe.

Hazánkban a kaktuszok terjedésének leginkább a nyílt homokpusztagyepek és sziklagyepek kedveznek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe is érintett, már a Mátrában is megjelentek. Áprilisban adtunk hírt róla, hogy kollégáink Heves megyében, Gyöngyöspata külterületén számoltak fel egy viszonylag nagyobb kiterjedésű medvetalp kaktusz (Opuntia sp.) állományt

– részletezték.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegységénél is ismert volt két terület, ahol valószínűleg kiültetés következtében jelentek meg a kaktuszok, Cered és Nemti mellett, Nógrád vármegyében.

Cereden a közút melletti homokkő oldalon találtuk meg őket. Ezt a két kis állományt sikerült nyár elején fölszámolnunk

– osztották meg, és hozzátették, hogy ezen nógrádi kaktuszok meghatározásában dr. Kelemen András volt a segítségükre aki a Kiskunságban invazívan terjedő kaktuszokkal foglalkozik évek óta.

Mi a baj a kaktusszal?Egy faj kivételével ezek a növények kizárólag Amerikában őshonosak. Nálunk elvadulva az inváziós tulajdonságok negatív hatásait vonják maguk után: nem valók ide, gyorsan szaporodnak, nagy felületeket boríthatnak el, és ezáltal veszélyeztetik az őshonos élővilágot. A mediterrán országok sziklagyepjeit sok helyen már úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a birkanyájak és a tengert csodálni szándékozó emberek is kiszorultak róluk.

Kapcsolódó
Kivadult kaktusztelepre bukkantak a Nyírségben
Folytatódik a kaktuszok térhódítása az Alföldön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik