Virágzó vidékünk

Régi fényében ragyoghat Erdély legszebb várkastélya

Pixabay
Pixabay
A Mikszáth Kálmán által „a várak királyának” nevezett, Erdély egyik legimpozánsabb jelképeként emlegetett látványosság végre teljesen megújulhat.

Újult erővel restaurálják Erdély egyik jelképét – írta a Krónika.ro.

Vajdahunyad vára régiója leglátványosabb turisztikai vonzereje, hamarosan teljes pompájában várhatja a látogatókat. Megkezdődött a népszerű vár restaurálásának második szakasza. A 6,6 millió eurós projekt a tavaly lezárult, 5 millió euróból megvalósított munkálatok folytatásaként valósul meg a Hunyadiak lovagvárában. A munkálatok az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként nyertek EU-finanszírozást.

A múzeumnak, történelmi, régészeti és néprajzi kiállításoknak is otthont adó impozáns középkori műemlék 27 pontján végeznek beavatkozásokat.

A munka során freskókat restaurálnak, kicserélik a Lovagterem padlózatát, hídfelújítási munkálatokat végeznek, kitisztítják a belső udvaron található kutat, restaurálják a Buzogány-torony tetején látható lovagot, illetve elérhetővé tesznek a látogatók elől eddig elzárt épületrészeket. Tetőzet- és áramhálózat-javítási beavatkozás is a terv része, akárcsak biztonsági kamerák kihelyezése.

További cél, hogy korszerűsítése után bekapcsolják a turisztikai körforgásba a Huszárvárat is – melyet Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtetett –, néprajzi múzeumot nyitnának. Egy tematikus park létrehozásán is gondolkodnak a kastély szomszédságában.

A kivitelezővel együtt arra törekednek, hogy a munkálatok ne befolyásolják-zavarják a látogatókat, a nyitvatartási időt, a bejárható útvonalakat, mivel legkésőbb 2026 végéig be kell fejezni a munkálatokat.

Kapcsolódó
A vár, ahol Szilágyi Erzsébet megírta híres levelét
Az impozáns középkori vár régiója leglátványosabb turisztikai vonzereje, ami teljes pompájában várja a látogatókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik