Virágzó vidékünk

Olyan harcias látogatóra bukkant a természetvédelmi őr a kertben, hogy ő is meglepődött

Illusztráció/Wikimedia Commons
Illusztráció/Wikimedia Commons
A haris lakott területen való előkerülése azért is érdekes, mert egy rejtett életű, emberkerülő fajról van szó.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárréten dolgozó egyik természetvédelmi őre egy kora reggelen észlelte, hogy a kutyája valamit nagyon ugat a kertben. Meglepetésére egy földön lapuló harist vett észre a mogyoróbokrok tövében, írta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A madár fiatal, idei, már teljesen kitollasodott fiókának tűnt, és semmiféle külsérelmi nyom nem látszott rajta.

Szerencséjére a harcias kis madár sikerrel tartotta távol a kutyát. A fiatal harist védett természeti területen, egy számára ideálisnak tűnő, magasfüvű, zsombékoló, rekettyefüzekkel tarkított részen munkatársunk szabadon engedte. A madár kézből elengedve a harisra jellemző repüléssel távozott, és 100-120 méter megtétele után landolt a magas fűben

– részletezték.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/Biró István

A madár lakott területen való előkerülése nemcsak azért érdekes, mert egy rejtett életű, emberkerülő fajról van szó, hanem azért is, mert az idei évben az extrém száraz időjárási körülmények között az őrszolgálat tagjai nem észleltek harist a területen. Ennek ellenére, mivel egy fiatal madárról van szó, feltehetően költött Mezőgyán közelében.

A haris a természetvédelem emblematikus faja, nem csupán ritkasága miatt, hanem azért is, mert a természeti értékek megóvását előtérbe helyező gyepgazdálkodás kulcsfaja.

A valamikor még gyakorinak mondható, sőt néhány évtizeddel ezelőtt még vadászható faj mára nagyon megritkult, annak ellenére, hogy Európában a legészakibb és legdélibb területek kivételével többfelé előfordul.

A védett természeti területek kijelölésével és a kaszálási gyakorlat, a gyepkezelés módszereinek változásával az állománycsökkenés megállt, de jelenleg is csupán 500-1200 párról szólnak a magyarországi adatok.

A Kis-Sárréten nem költ minden évben, az országos tendenciához hasonlóan a csapadékosabb tavaszokon számíthatunk megtelepedésére. Állományfelmérése azért is nehéz, mert nagyon ritkán kerül szem elé, főként hangja alapján tudunk becslésekbe bocsátkozni

– vázolták fel, és kiemelték, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén elsősorban a folyók hullámterének magasfüvű rétjein fordul elő, de a Kis-Sárréten több éves tapasztalat, hogy fiatal erdőfelújításokban, erdőtelepítésekben is megtelepszik.

Fészkelése

Április végén, májusban érkezik hozzánk és május közepétől számíthatunk fészkelésére. Jellegzetes hangját is ebben az időszakban hallatja, főként az alkonyati-éjszakai órákban, nappal ritkán szól. Általában 7-10 tojást rak. Pótköltések is előfordulhatnak.

Vonulása

A haris Délkelet-Afrika füves tájain telel, ezért vonulási útvonala rendkívül hosszú. Afrikai telelőterülete pontosan nem ismert. Mivel a faj a Szaharán keresztül vonul, fokozottan kitett az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribb Szahel-övezeti szárazságnak.

Természetvédelmi helyzete

A haris Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. A hazai Vörös Könyv besorolása szerint aktuálisan veszélyeztetett madárfaj.

Kapcsolódó
Hófehér fecskét találtak a madarászok
A madárnak úgynevezett leucizmusa van, amely megakadályozza, hogy a pigment, különösen a melanin, a madár tollán egyenletes eloszlásban helyezkedjen el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik