Virágzó vidékünk

Veszélybe kerültek a Duna különleges szigetei

facebook/Megújuló Erebe-szigetek
facebook/Megújuló Erebe-szigetek
Sokan talán nem is hallottak Duna hazai felső szakaszán lévő szigetcsoportról, az Erebe-szigetekről, melyek Gönyű, Nagyszentjános és Ács települések külterületén találhatók. A Duna mind a mai napig formálja, alakítja itt a szigeteket, zátonyokat, amelyek veszélybe kerültek a vízhiány miatt, de megkezdődött a szigetek megmentése.

A szigetcsoport két nagyobb, Nagy-Erebe és Macska, valamint több kisebb szigetből áll, melyeknek rendkívül gazdag a növény- és állatvilága. Az egyik legjelentősebb haltelelő-hely is itt található a Dunán, a szigetek oltalmazó árnyékot nyújtanak a dunai halivadékoknak a főmederben közlekedő nagyobb hajók által okozott hullámveréstől, melyek százával csapják ki egy-egy alkalommal a partközelben táplálkozó kis halakat a partra a folyó azon szakaszain, ahol nincsenek szigetek – írta a Kisalföld.

Sajnos, a Duna felső szakaszán Bőstől egészen Németországig kiépített duzzasztók, vízierőművek drasztikusan megfogják a folyami természetes görgetett kavicshordalékot, így lecsökkentették annak mennyiségét a Duna főmedrében. Ezáltal a folyó természetes medermélyítő munkája erőteljesebben érvényesül, hiszen nem érkezik mederanyag-utánpótlás. A lassabb folyású mellékágakban viszont a medermélyülés közel sem volt olyan mértékű, mint a főmederben. Ennek következtében a Duna mellékágai a teljes hazai folyószakaszon gyakorlatilag mindenhol, így az Erebe-szigeteknél is magasabb lett a mederszint a főmederhez képest

– nyilatkozta a lapnak Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelési osztályvezetője hozzátéve, hogy a feltöltődött mellékágakba csak nagy ritkán, 5-10 évente, egy-egy áradáskor jut be a víz.

A szigetek így gyakorlatilag elvesztették sziget jellegüket a szigetcsoport keleti részét leszámítva, ahol alulról visszafolyt a Duna főmedréből a víz. A mellékágrendszer az Erebe-szigetek körül gyakorlatilag szárazra került.

A LIFE WILDISLAND projekt keretében nyolc dunai ország tizenöt védett területét kezelő szervezet dolgozik közösen azért, hogy a dunai szigetek minél természetesebb, természetszerűbb állapotba kerüljenek. Ennek keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az Erebe-szigetek természetességének visszaállítása érdekében munkálkodik.

A legfontosabb feladtunk az, hogy az áramló víz a teljes erebei mellékágrendszerben mindenkor biztosított legyen. Így a Nagy-Erebe ág, valamint a Macska-sziget melletti ág mélységét kotrásokkal a Duna főmedréhez igazítjuk, a kikotort mederanyag jelentős része pedig visszakerül a Duna főmedrébe. Emellett a Nagy-Erebe ág nyugati végén lévő főművi zárást is megnyitjuk, ahogy a Macska-szigetnél ez már meg is történt. A szigeteken felmértük az inváziós fásszárú növények állományát és szándékaink szerint jövőre ezek visszaszorítását is elkezdjük. Szeretnénk még információs pontokat kialakítani a terepen a helyi lakosság, és a látogatók számára.

Az Erebe-szigetek megújításának fázisáról készült videót itt tekinthetik meg:

Kapcsolódó
Védelem alá került a Duna 192 szigete
A Ramsari Regionális Kezdeményezés védelmi kategóriájába kerültek be Európában elsőként egy folyó teljes szakaszának szigetei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik