Virágzó vidékünk

Idén is megválasztják az év dunai szigetét

Facebook / Dunai Szigetek
Facebook / Dunai Szigetek
Két magyarországi és egy ausztriai sziget versenyez a címért.

Idén is online várják a Duna szerelmeseinek szavazatait – írta a Dunai Szigetek.

A Dunai Szigetek blog immár tizenegyedszer hirdeti meg az Év Dunai Szigete szavazást. December 30-ig tart várják a szavazatokat a három jelöltre.

A szavazás fő célja, hogy rávilágítson a közel három ezer kilométeres folyószakasz több ezer szigetére, hiszen gyakran a helyiek sincsenek tisztában milyen szerteágazó története lehet egy dunai szigetnek.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy sikerült hagyományt teremteni, hiszen a zöld kezdeményezésnek híre ment a környező országokban is. 2021-ben a Mohácsi-szigetet, tavaly pedig az esztergomi Prímás-szigetet választották a természetbarátok az év dunai szigetének.

Google Earth

Idén is három jelölt közül lehet választani

Bári-sziget

A Bári-sziget a Duna Magyarországi szakaszán Baja és Mohács között fekszik. Különlegességét a sokszínű élővilág adja, amely a terület változatos vizes élőhelyeinek köszönhető. Ezt a tájat emberkéz alkotta, és az ember rombolja is. A parthoz kapcsolt sziget mellékága folyamatosan töltődik, a zátonyokon az 1970-es évektől kezdődően több hektár ártéri erdő, főként füzes nőtt fel. Közben a sziget maradéka a főági oldalon fokozatosan pusztul, az eróziós folyamatokat járhatatlan part és vízbedőlt fák jellemzik. A Bári-sziget területe a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik.

Dunai Szigetek

Gubacsi-sziget

Szinte semmi nyoma nem maradt Soroksáron a Gubacsi-szigetnek. Csak az találja meg a szigetre emlékeztető nyomokat, akik biztos abban, hogy mit keres, annak ellenére, hogy alig másfélszáz éve még létezett a közeli Árpád-kori faluról elnevezett sziget. A Gubacsi-sziget sorsát a Soroksári-Duna lezárása pecsételte meg, az északi részén leszálló víztükör következtében szárazulattá volt a mellékága, melyet az idők folyamán a mezőgazdasági művelés és a téglagyártás eltüntetett. Különlegességét az adja, hogy területe ma valódi “városi dzsungel”.

Mitteraru vagy Ledererhaufen sziget

Az ausztriai Wallsee melletti Mitterau vagy más néven Ledererhaufen sziget az utóbbi évtizedekben alaposan átalakult. A Duna ezen az egykor igencsak fonatos szakaszon szinte évente alakított ki új zátonyokat és tüntetett el régi szigeteket. Mitterau/Ledererhaufen-t végül a folyószabályozás kapcsolta a szemközti bal parthoz, azóta a természet nagyrészt erdővel telepítette be a lezárt mellékágban leülepedő hordalékot.

A verseny eredményhirdetése a Dunai Szigetek oldalon a 2024. év első bejegyzésében lesz. Az egyes jelöltekről további információk és képek ezen az oldalon elérhetők, és szavazni is ugyanezen a lapon lehet.

Kapcsolódó
Hatalmas szigetek bukkantak elő a Maroson
Több száz méter hosszú szigetek születtek a Maroson.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik