Úgy tűnik, a magyar konyha egyik alapélelmiszere, a krumpli is a klímaváltozás áldozata lehet. Az utóbbi évek forró nyarai és az újonnan megjelenő kártevők miatt egyre nehezebb jó minőségű burgonyát termeszteni hazánkban – derül ki az ELTE és a MATE kutatóinak a Másfél fok oldalon közzétett friss elemzéséből.
A szakemberek szerint Magyarország a burgonyatermesztés déli határán fekszik: vagyis nálunk már most is túl meleg van ehhez a növényhez. Míg korábban az ország nagy részén jó termésre lehetett számítani, mára sok helyen szinte teljesen eltűntek a krumpliföldek – főleg az Alföldön és Pest környékén. A hőség mellett újabb problémát jelentenek a melegkedvelő kártevők, például a burgonyamoly, amely csak az utóbbi években jelent meg nálunk, de máris komoly károkat okoz.
A helyzet látványosan romlik: húsz évvel ezelőtt a magyar burgonyatermés fedezte a hazai fogyasztás nagy részét, ma viszont már az elfogyasztott krumpli felét külföldről hozzuk, főként Németországból, Franciaországból és Hollandiából.
Mégis van remény: ha sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és megtalálni a legalkalmasabb termőhelyeket, akkor továbbra is kerülhet hazai, jó minőségű krumpli a magyar asztalokra. Addig azonban egyre inkább importburgonyára leszünk utalva – és ez nemcsak az árakon, hanem az ízeken is érződni fog.
A krumpli az egyik legkedveltebb konyhai alapanyag, főzzünk belőle! Készítsünk töltött krumpli variácokat, reszelt burgonyát fűszeres-tejfölös öntettel vagy a világ legkrémesebb burgonyapüréjét!

