Kertünk-Portánk

Ilyen elképesztő produkciót ritkán látni egy méhtől

Az interneten nap, mint nap beleakadunk tartalmas, kevésbé tartalmas, cuki és kevésbé cuki információkba.

A “legfrissebb” témát egy videó adja, amiben hihetetlenül, bionikus módon kilöki fészkéből a “méhecske” a vasszöget.

A módszerre nyilván a kutatók is keresik a választ, de azt talán nem árt pontosítani, hogy a videón látható méh, nem a mi kis nektárgyűjtő házi méhünk, hanem nagy valószínűséggel egy magányos méh. A közismerten agresszív, családokban élő telepes méhek és darazsak mellett ugyanis léteznek veszélytelen, magányosan élő fajok is, melyek partoldalak, a talaj és épületfalak lyukaiba falazzák utódaikat.

Ezek a változatos méretű és legelésmódú fajok rendkívül fontosak a növények beporzásában, amit a közepes mérettartományú házi méhek egyedül képtelenek elvégezni.

Íme a látványos videó

A magányos méhek és néhány hasonlóan egyedül élő, ragadozó darázsfaj partfalakba és a talajba mélyíti ujjnyi hosszúságú költőüregét, amibe virágport vagy megbénított hernyókat, pókokat hord, majd erre petézik. Ez követően a rovar a kikelő és fejlődő lárvák védelme érdekében lezárja, leggyakrabban sárdugóval tapasztja be a költőüreg bejáratát. -olvasható az MME oldalán.

A videón is valami hasonló történhetett

A költőüregbe került szög megzavarta a már lepetézett anyát, így megpróbálta eltávolítani  a költőüregről az akadályt. Tegyük hozzá, igen látványos, mondhatni bionikus módon, sikerrel.

A mai modern tégla- és betonépületeink sajnos nem kínálnak ezeknek a rovaroknak szaporodóhelyet, mint a hajdani vályogfalak és nádtetők. Védelmük és fennmaradásuk érdekében egyre többen helyeznek ki kertjükbe, udvarukba darázsgarázst. Köszönet érte!

Fotó:pinterest.com
Fotó:pinterest.com

Hogy a méhek világa mennyire bámulatos azt születésükről készült videó is bizonyítja.

 

Olvasói sztorik