Mozaik

Ismerd meg a világ legritkább színeit és történetüket

A Harvard egyetemen őrzik a világ legritkább színeit, mely Forbes Pigment Collection néven ismert.

Az egész gyűjtemény Edward Forbes-nak köszönheti létét, aki a Fogg Art Múzeum igazgatója volt a Harvardon 1909 és 1944 között. Beutazta a világot ritka színek után kutatva – írja a lemon.

Fotó: Andrea-Shea

Amióta létezik az a technológia, ami megkülönbözteti egymástól a pigmenteket, lehetőség van híres festmények eredetiségét is bizonyítani, vagy éppen cáfolni. Az utóbbira jó példa egy Jackson Pollock festmény, amit 2007-ben fedeztek fel, és mindenki úgy gondolta, hogy eredeti. A pigmentvizsgálat eredménye derítette ki, hogy a képen használt Ferrari vörösnek hívott festéket csak a művész halála után húsz évvel gyártották először.

Fotó: Zak-Jensen

Összesen 2500 féle színmintát tárolnak, de ezek közül a legritkábbak a legérdekesebbek.

A legismertebbek

Múmiabarna

Eredete is különös, hiszen a kutatók begyűjtötték az egyiptomi múmiákat vizsgálatra. Ennek része volt a barna gyanta vizsgálata is, amit a holttestek köré tekert szöveteken találtak. Ezt pigmentté alakították, és azóta a Harvardon őrzik ezt is.

Lapis lazuli

Ez a fenségesen kék árnyalat anno az aranynál is értékesebb volt, és egészen Afganisztánig kellett utazni érte. A szintetikus ultramarin is ritkának számít, 1826-ban egy verseny alkalmából fedezték fel.

Kadmiumsárga

A 19. század közepén volt népszerű, sok impresszionista festő használta annak ellenére, hogy a kadmium erősen mérgező anyag.

Kadmiumvörös

Ez egy később megjelenő szín, amit gyakran használtak, sőt, az 1970-es évekig a Lego kockákat is kadmiumos festékkel színezték.

Smaragzöld

Ezt a színt van Gogh is kedvelte, de mint oly sok mindent, ezt a festéket is felhasználták más célokra is, például rovarirtóként. Régi, fából készült kültéri oszlopokon még ma is találkozni vele.

Bíborvörös kármin

A cochineal nevű,  dél-amerikai kaktuszfajtán élősködő nőstény tetvek feldolgozásából nyerik. Évszázadokig a spanyol gyarmatosítók kereskedtek vele, ma már nagyon elterjedt:  nemcsak textilfesték, pigment, hanem ételszínezék ( ő az E120) és a kozmetikai festékek alapjaként is szolgál.

Kosenil
Ez a vörös festék  összenyomódott bogarakból származik, ezt használják ma kozmetikumok és élelmiszerek színeéséhez.

Anatto

A trópusi égövében honos orleánfa terméséből, annak is piros gyümölcshúsából kivont piros szín. Élelmiszeradalékként felhasználják többek között Cheddar-sajtok, Leicester-sajtok, Brie-sajtok, margarinok, vajak, rizs és füstölt halak, valamint jégkrémek, fagylaltok színezéséhez.

És azt tudtad? >>> Ebben a bunkerben tárolják Földünk több millió vetőmagját

Factodesign

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik