Otthon készült

Most van a legtöbb erő a csalánban, készítsünk belőle szirupot

Jó, ha tudjuk, hogyan téliesítsük gyógynövényeinket, köztük a csalánt.

Az interneten számos gyógynövényes recept kering, ezért érdemes tisztázni ezzel kapcsolatban néhány fontos tudnivalót.

  1. A gyógynövények szárát, levelét, virágait lehetőleg ne főzzük ( főként ne percekig), ha óvni szeretnénk a benne lévő ásványi- és vitamintartalmat.
  2. Gyógynövényekből nem szörpöt, hanem szirupot érdemes készíteni. Ez utóbbi töményebb és akár gyógyító kúrák kiegészítője is lehet kanalas “orvosságként”. A kettő közötti különbségről korábbi cikkünkben írtunk.
  3. Mézből ne készítsünk se szirupot, se szörpöt, mert a főzés hatására elveszíti értékes hatóanyagtartalmát. Jobb megoldás a kész teát, szörpöt utólag ízesíteni vele.

A csalán igen értékes gyógynövényünk. Vértisztító hatása miatt tavasszal különösen érdemes minél többet fogyasztanunk belőle.

Mostanában érdemes a csalán zsenge, kevésbé csípős hajtásait felhasználni. Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket és teát, szirupot készíthetünk belőle. A csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz.

Kapcsolódó
A fűszerek és gyógynövények tartósításának praktikái
Ha télen is hasznosítani szeretnénk kertünk ízeit, egy-két jó tanács talán jól jöhet.

A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét szedjük. Levelének gyűjtési ideje március-április, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal gyűjtjük.

Csalánszirup készítése

Hozzávalók

  • 30-40 dkg friss csalán
  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 db citrom
  • 1 kávéskanál citromsav

Elkészítés 1.A csalánleveleket átöblítjük és apró darabokra vágjuk, esetleg turmixoljuk ( bár ez kevésbé kímélő módja  a gyógynövények feldolgozásának ) és egy nagy tálba tesszük. A vizet felforraljuk beletesszük a cukrot és a citromkarikákat. Takaréklángon, lassan kevergetve megvárjuk míg elolvad a cukor és  ezzel a cukoroldattal öntjük le a csalánt. Beletesszük a citromsavat, elkeverjük és letakarva megvárjuk míg kihűl az elegyünk ( 15-20 perc). Ekkor újrakeverjük és kivéve a citromkarikákat átpaszírozzuk egy szűrőn. A kész csalánszirupon langyosítunk egyet, sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük míg kihűl. Hűvös, száraz helyen tároljuk.
Elkészítés 2.

A csalánleveleket átmosás után aprítjuk és egy tálba tesszük. A vizet felforraljuk, majd leöntjük a csalánt. Letakarjuk, és hagyjuk ázni 15-20 percet, közben 1-2-szer átkeverjük. Ezt követően jól átnyomkodva leszűrjük és takaréklángon melegítjük, hozzátéve a cukrot és a citromkarikákat. Folyamatos keverés mellett megvárjuk, míg a cukor elolvad, és a végén beleöntjük a citromsavat. Kivesszük a citromkarikákat, és a kész csalánszirupot sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük míg kihűl. Hűvös, száraz helyen tároljuk.

Készíthetünk citromfű-borsmenta-csalán variációt is. Ebben az esetben a gyógynövények aránya 1/3 -1/3. Elkészítésekor hasonlóképp járjunk el a fent leírtakhoz.
Fogyaszthatjuk üdítőként vagy kanalas szirupként (napi-3-4 evőkanállal ).
Cukorbetegek csak orvosi ellenőrzés mellett igyanak cukrozott italokat, így szirupot, szörpöt is.

Kapcsolódó
A fűszerek és gyógynövények tartósításának praktikái
Ha télen is hasznosítani szeretnénk kertünk ízeit, egy-két jó tanács talán jól jöhet.
Olvasói sztorik