Cegléd, 2017. április 17.
Házi méh egy virágzó káposztarepce közelében Ceglédnél 2017. április 17-én.
MTI Fotó: Bugány János
Virágzó vidékünk

Virágzik a repce, az élet méze

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 04. 21. 09:46

Szemet gyönyörködtető a sárguló határ.
Korábban a témában:

A repce akár 3-4 hétig is virágzik, és éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le a méhészetek életében. Értékes virágport nyújt a méheknek.

Cegléd, 2017. április 17.
Virágzó káposztarepce egy alföldi kunhalmon Cegléd közelében 2017. április 17-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

A hazai repceföldeken a napokban kezdődött a növény virágzása. Az MTI fotóriportere Cegléd határában készített gyönyörű felvételeket, melyeken jól látszik a szorgoskodó méh, a táplálékát kereső pillangó és a repceföldre tévedt őz is.

Cegléd, 2017. április 17.
Õz fut egy virágzó repceföldön Cegléd közelében 2017. április 17-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

Méz is készül belőle

Alapvetően az olajáért vetik, de az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a méhek által „készített” repceméz. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed.

Cegléd, 2017. április 17.
Virágzó káposztarepce egy alföldi kunhalmon Cegléd közelében 2017. április 17-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

A repceméz élettani hatásai

Nagyon édes, nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. A gyakran termelt mézek között a repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott.

Cegléd, 2017. április 17.
Védett fecskefarkú lepke (Papilio machaon) egy káposztarepce-virágon Cegléd közelében 2017. április 17-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

Arról, hogy miért fogyasszuk sokat belőle, IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.

Kiemelt kép: MTI – Bugány János

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Balassagyarmat, 2015. július 26.
Résztvevõk a Szent Anna-napi palóc búcsún Balassagyarmaton 2015. július 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.