Ó, azok az okos maják. Amikor nem azzal voltak elfoglalva, hogy bonyolult csillagászati rendszereket fejtsenek meg, vagy épp nem a hódítók támadását verték vissza, véletlenül kitalálták, mennyire jó volna a csokoládét kortyolgatni.
Bár a mezoamerikai változat fűszeres ital volt, amit hidegen fogyasztottak, mégis nekik köszönhetjük, hogy ilyen vagy olyan formában évezredek óta ihatjuk a kakaós főzetet.
Az elixír édesített, meleg változatát a spanyol felfedezők honosították meg Európában a XVI. században. Bár a kezdetben határon belül tartották, és csak később indult az ital hódító útjára.
Ennek a népszerű, téli italnak számos jótékony tulajdonsága van
Nemcsak melegen tart, ami segít megőrizni az általános egészségi állapotot, de antioxidánsokat is tartalmaz, ami segít megelőzni az időskori szívbetegséget és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
A forró csokit a 16-19. században gyógyszerként tartották számon. Bár manapság ez már nem jellemző, mégis vannak egészségügyi előnyei a fogyasztásának.
1. Fokozza az agy teljesítményét
A csokoládé növeli a véráramlást, emiatt több oxigén jut az agyba, javulhat a memória. Ugyanez a megnövekedett véráramlás az oka annak is, hogy egyes tanulmányok szerint napi két csésze elfogyasztása segíthet az Alzheimer-kór kialakulásában.
Az agy különböző területeinek több energiára van szükségük feladataik elvégzéséhez, amit a nagyobb véráramlás biztosít, ez pedig fontos szerepet játszhat az Alzheimer-kór esetében.
2. Vérnyomáscsökkentő
A forró csokoládé jót tesz az artériáknak. A flavonoidok csökkentik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és javítják az erek állapotát. Azonban csak mértékkel fogyaszthatjuk a benne lévő cukor miatt.
Ne legyen a napi adag 2 pohárnál több.
3. Tartalmaz antioxidánsokat
Az antioxidánsok szerepe a szabad gyökök hatástalanítása, amelyek leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé. Tehát ezek az antioxidánsok nagyban hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
Kutatások szerint a csokiban ugyanannyi antioxidáns van, mint a teában és a borban, sőt a forró csokinál előbb szabadulnak fel a melegítés miatt.
4. Fokozza a hangulatot
A forró csoki felveszi a harcot a stressz, szorongás és depresszió ellen. Nem csak finom íze van, hanem pozitív hatása is van az agyra.
Fogyasztásával felszabadul az endorfin, ami javítja a hangulatot, az energiát fokozza a koffein, és a forró csoki pihentet is, mivel triptofánt is tartalmaz.
Ugye te is észrevetted, hogy nyugodtabb és boldogabb leszel egy bögre csokitól?
5. A forró csoki a fogyásban is segíthet
Egy csésze alacsony kalóriatartalmú forró csokoládé segít megelőzni, hogy nagy kalóriatartalmú és a cukros élelmiszerek után vágyakozzunk, és olyanokat együnk, mint például a fánk vagy a sütemények.
Édességre vágysz? Inkább igyál forró csokit! Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.
A legegészségesebb forró csoki titka, hogy elkészítésénél használjunk cukrozatlan kakaóport vagy 85 százalékos étcsokoládét.
Alacsonyabb zsírtartalmú változat esetén növényi tej használható. Édesíteni ízlés szerint lehet olyan természetes édesítőszerekkel, mint a méz és a tiszta juharszirup, de ezekkel sem kell túlzásba esni.