A Nagykörűben élő Grosz Tamás a hagyományos és különleges növények szerelmese, a hobbikertészként ismert férfi portáján évek óta megannyi szépség pompázik.
A szakember ezúttal egy gyógynövényként is ismert, Ázsiából származó növényt mutat be olvasóinknak.
Cserjés perilla
A kertben különleges látvány a cserjés perilla, ez a Délkelet-Ázsiából behozott növény. Lilás vörös levelei, édeskés, fahéjas íze, kellemes illata már messziről vonzza a tekintetet. Fekete csalánnak és kínai bazsalikomnak is nevezik.
Egynyári 60-80 cm magas mutatós megjelenésű növény. Szereti a napot és a vizet. Könnyű talajba vethető április elején, s ha megfelelő mennyiségű vizet és napfényt kap, akkor bárhol megterem. A legjobban a nedves, laza, humuszban gazdag talajt kedveli.
Magról vethető, gond nélkül termelhető. Rovarok nem károsítják, és betegségek sem bántják. A magokat 5 ° C feletti hőmérsékletre lehet vetni, a legkedvezőbb csírázási hőmérséklet 18 és 23 ° C között van. A palánták ellenállnak az 1-2 ° C hőmérsékletnek is.
A növény kevéssé tolerálja a szárazságot, a vizes talajt viszont jól tűri. A virágzás a csírázás után 80 nappal kezdődik, a legkedvezőbb virágzási hőmérséklet 22 és 28 ° C között van.
A kert illatos ékessége
Napsütésben acélos, bronzos kékes csillogása emeli kertünk színességét. Vonzza a pillangókat. Ha nyáron a szárat körülbelül két centiméterrel a talaj felett levágjuk, akkor új szár nő és több magot hoz. Leveleit nyáron a levágott szárról, majd az új szárról és ágairól nyáron és ősszel lehet betakarítani. A magokat ősszel, október végén szüretelhetjük, amikor megérik.
Fehér fürtös virágzata október végén gyűjthető. Szárított virága kellemes illatot ad a szoba levegőjének.
Felhasználása a konyhában
Levelei ehetők, zöldségként használják. Magjai tápláló olajat szolgáltatnak salátába, zöldséges ételekhez, levesbe, halakhoz. Kellemes, édeskés, ánizsos – nehezen leírható – ízkombinációt ad.
Jellegzetes diós illatával és ízével a pirított perilla magvakból préselt olajat ízfokozóként, fűszerként és étolajként használják.
Perilla, mint gyógynövény
A perilla leveleit a kínai orvoslásban sokféle betegség kezelésére használják, valamint az ázsiai konyhában köretként és az ételmérgezés lehetséges ellenszereként.
A szárított leveleket számos területen alkalmazzák a kínai gyógynövénygyógyászatban, így légzőszervi megbetegedések kezelésére, görcsoldóként, izzadás kiváltására, hányinger csillapítására és a napszúrás enyhítésére.
Leveleit érdemes szárítani, akár teának, akár pálinkába színezőnek.
Recept: perillaszörp készítése
- A perilla leveleket az azok súlyával megegyező mennyiségű vízben megfőzzük, ekkor a levelek a vizet zöldesre festik.
- Leszűrjük, kinyomkodjuk a leveleket, és az így kapott lébe citromsavat vagy citromlevet teszünk. Ekkor a l színe bordós-lilára változik.
- A léhez a tömegével megegyező mennyiségű cukrot adunk és összefőzzük.
- Amikor forrt egyet, üvegbe töltjük és száraz dúnsztba tesszük.
- Ízlés szerint vízzel hígítva fogyaszthatjuk.
A perilla termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.