Mozaik

Először gyűrűztek terekcankót Magyarországon

facebook / Fertői Madárvárta-Mexikópuszta
facebook / Fertői Madárvárta-Mexikópuszta
Tizenöt éve akadt a madarászok hálójába egy meggyűrűzött példány.

Egy terekcankót (Xenus cinereus) sikerült meggyűrűzni a Fertő-tavi madarászoknak – írta egy facebook bejegyzés.

Kapcsolódó

Mexikópusztán sikerült befogni és meggyűrűzni az egyedet. A település a Fertő–Hanság Nemzeti Park egyik leglátogatottabb területén fekszik, a környezetében fekvő védett szikesek élővilága vonzza a természetbarát látogatókat.

Ritkán sikerül elkapni ezt a fajt: a napokban Mexikópusztán meggyűrűzött egyed mindössze a második kézrekerült példánya hazánkban a terekcankónak.

mme.hu / Mészáros József

2007-ben már fogtak egyet a terekcankóból, de azt két nappal korábban Lengyelországban már meggyűrűzték. A Lengyelországból érkezett egyed a madárgyűrű tanúsága szerint 351 kilométert tett meg vándorútja során. A terekcankó jellegzetes csőrű partimadár. Kisszámú tavaszi és őszi átvonuló, évente néhány alkalommal figyelik meg, rendszerint magányos példányát. A megfigyelések zöme lecsapolt halastavakról, és ülepítőkről származik.

wikipedia / Vedant Raju Kasambe

Nedves réteken, lápokon költ, fészkeinek többsége Szibériában található. Fészke egy növényi anyagokból épülő csésze, a fészekalja rendszerint 4 tojásból áll, a kotlási idő 20-25 nap. A költésben és a fészekhagyó fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz, rovarokkal, csigákkal, férgekkel és magvakkal táplálkoznak.

Kapcsolódó
Ritka madárvendég tette tiszteletét a Kiskunságban
Ez a faj a közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppéken fészkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik