A birsalma nem tartozik a legkedveltebb gyümölcsök közé. Vagyis helyesbítünk: komoly rajongótábora van, azonban akik szeretik, azok is sokszor mást választanak helyette.
Ennek egyik oka az lehet, hogy nem lehet azonnal elfogyasztani, fel kell dolgozni és (általában) hőkezelni, hogy élvezető legyen a zamata és részesülhessünk a jótékony hatásaiból.
- vitaminban és ásványi anyagokban gazdag: A-, B3-, B6-, B9-, C, valamint kísérőjét, a citrint, vagyis a P- vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot tartalmaz,
- segíti az emésztést, javítja a tápanyagok maximális felszívódását és ballasztanyagként működik. Hasmenés vagy éppen székrekedés esetén is mindkét esetben is egyformán optimálisan hatásos, mert optimalizálja a széklet állagát,
- magas pektintartalma csökkenteni a vércukorszintünket és a koleszterinszintet,
- vastartalmával leküzdhetjük a fáradtságot, álmosságot, levertséget, segít a koncentrációban,
- kiemelkedő a C-vitamin tartalma – egy gyümölcs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt – ezáltal immunrendszer erősítő és általános egészségjavító hatása van,
- antioxidáns hatása segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, így megelőzhetők a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása. (Bahír)