Kertünk-Portánk

Felkészülés a fagyokra: így teleltessük a leandereket!

Pixabay
Pixabay
Érdemes idejében átgondolni, hol és hogyan teleltessük kedvenc növényeinket.

Hová tegyük a leandereket, és mit tehetünk velük hely hiányában ősszel – erről írt a Meglepetés.

A leandarek a hazai klímán az év nagy részében jól érzik magukat a szabadban, nyáron tengernyi virággal hálálják meg a gondoskodást. A cserépbe ültetett növényeket az ősz folyamán a fagyok miatt számos hobbikertész szárazabb, melegebb helyre teszi.

Az áthelyezéskor leginább a hely hiánya okozhat fejtörést a kertésznek.

A leander, a murvafürt és az angyaltrombita beéri egy 8–10 Celsius fok közötti hőmérséklettel egy világos helyiségben. Nem gond, ha nincsen télikertünk, a teleltetésre megfelelő lehet egy lépcsőház vagy ablakos garázs is.

A citrusfélék és a golgotavirág számára kissé melegebb, körülbelül 12–16 fokos, ugyancsak világosabb helyiség lenne a megfelelő. Ezek a növények elviselik az ennél hűvösebbet is, de ilyen esetben már lombhullás, valamint megfázás jelentkezhet.

Illusztráció / Pixabay

Öntözés és szellőztetés

Ha nem férnek a növényeink egymástól, metsszük vissza őket, de csak mértékkel. Az ifjító, alakító metszést csupán tavasszal kell elvégezni. A kulcs a megfelelő teleltetéshez a szellőzés biztosítása. Fontos, hogy ne melegedjen túl napos idő esetén sem a teleltető helyiség, valamint nem szabad megfeledkezni a megfelelő öntözésről sem.

Ezt sem szabad túlzásba vinni, télen szárazabban kell tartani a mediterrán növényeket. Elegendő havonta egyszer, legfeljebb kétszer öntözni. A túlöntözést lombhullással, sárgulással jelzik a növények, ilyenkor jelentkezhet a gyökérrothadás is. Ne feledkezzünk el a tápoldatozásról télen sem, de elég mindössze a nyári dózis felét adagolnunk az öntözések alkalmával.

Kapcsolódó
Segítség, tetvesedik a leanderem!
Mit tegyünk az apró kártevők ellen?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik