Otthon készült vasárnapi ebéd

Csúcsfogás az asztalon a zalai hölgy vargányás vaja

Pál Judit
Pál Judit
Judit főztjében benne van a szíve, az erdő lelke és a természet szeretete.

Az aszályos nyár után, az ősz elhozta a kiadós csapadékot, amire már a természet és annak lakói is nagyon vágytak. A napsütés, az eső és a kellemes hőmérséklet a gombáknak is kedvez, az időjárásnak hála pedig Zalában is tombol a vargányaszezon.

Zala vármegye az ország legjobb gombatermő területeinek egyike, ahogy Somogy és az Őrség is. Az őszi gombaszezon idén sem maradt el, a csapadékos időjárás előcsalogatta az őszi vargányákat is.

Pál Judit

A jelenlegi időjárás kimondottan kedvez a lelkes gombászoknak, hiszen az erdők rengetegében jelenleg is nagyon sok gomba növeszt termőtestet. Magyarországon többféle vargánya faj is található, melyek az úgynevezett savanyú talajú erdőket kedvelik – bükkösökben, tölgyerdőkben, néhol fenyvesekben fordulnak elő.

Pál Judit

Pál Juditot, aki Zalában él már bemutattuk portálunkon. Munkája a jegyzőkönyvek világban kalauzolja, de a szíve a természetért dobban, ami a szó szoros érelmében a lételeme. A hölgy mind a természetben, mind pedig a konyhában örömmel tölti az idejét, ezeken a helyeken pedig alkot. A természetben gyűjtött termésekből lekvárokat, szörpöket, tésztákat, fűszereket és nem utolsó sorban finom fogásokat készít. Emellett gyönyörű fotókon is megörökíti őket.

Pál Judit

Judit a természet és a gombák szerelmese, és nem csak, hogy szakértelemmel gyűjti az erdő kínálta kincseket, hanem elképesztően finom fogásokat, fűszereket és savanyúságot is készít belőlük.

Túrázással, gombászással sok időt töltök, és mivel egész évben lehet találni gombákat, így egész évben gombászok. Ennek a szenvedélyének immár 12 éve hódolok. Nagyon sok gombafajt ismerek, s hogy tudásomat bővítsem, egy tanfolyamon is részt vettem

– mutatkozott be Pál Judit a Sokszínű vidéknek.

Pál Judit

A hölgy nagyon sok gombászó helyet ismer, amiket egész évben látogat, attól függően, hogy éppen melyik kalapos kis kedvencének van a szezonja.

Természetesen nem mindegy a hely fekvése, az erdőben lévő fák fajtája és a talaj sem, de még így is az időjáráson múlik szinte a legtöbb. Ahogy időm engedi hetente többször is sok-sok kilométeren át keresem a gombákat, közben pedig gyönyörködök az erdő kínálta szépségekben

– osztotta meg milyen rendszerességgel járja a természet ösvényeit. Mely kalandokba van, amikor a barátai, családtagjai vagy éppen a nővére is elkíséri, aki szintén rajong a gombákért.

Pál Judit

Judit a természet minden szépségét igyekszik megörökíteni, ez alól pedig a gombák sem kivételek, főként termőhelyükön készít róluk felvételeket, otthon pedig finomabbnál-finomabb fogásokat alkot az erdő adta kincsekből.

Legkedveltebb gomba itt Zalában a vargánya. Én magam is sokféleképpen készítem és tartósítom kalapos kis kedvenceimet. Többek között sütve, főzve, grillezve, rántva. Leveseknek, pörkölteknek is kiváló, fagyasztva, szárítva is tartósítom, de készítek belőlük vargánya port is. Egyik kedvencem, amit többször elkészítettem már a kézzel gyúrt vargányás metélt

– részletezte a hölgy.

Pál Judit

Az idei évben egy különlegességet is készített a vargányából, mégpedig vargányás vajat, amihez saját készítésű vajat használt.

Házi kovászolt vagy gyökérkenyeret kínálok hozzá. Imádok kenyeret is sütni. A vargánya vaj pirítóssal is nagyon finom, de forró hússzeletre kenve is zseniális összhangot alkot

– mutatta be jelenlegi kedvencét.

Pál Judit

Judit azt vallja az ételek ne csak finomak, de szépek és mutatósak is legyenek, erre törekszik és látni, hogy szívét és lelkét is bele adja abba, amit elkészít. Főztjében benne van az ő szíve, az erdő lelke és a természet szeretete.

Pál Judit

Judit számára a gombák örök kedvencek, ha pedig egy fajt ki kellene emelnie, akkor azok a vargányák lennének, de a rókagomba is a szíve csücske.

Egyenlőre még benne vagyunk a szezonban, ám hogy mettől meddig tart, az abszolút időjárásfüggő. Kell a meleg, de kell a csapadék is. Vargányát még november első felében is szoktunk találni, ha az időjárás kedvezően alakul a számára

– osztotta meg tapasztalatait.

Pál Judit

A vadon termő gomba akkor bújik elő a legjobban, ha esős időszak után jön egy kis meleg, amit újabb lehűlés követ napsütéssel. Az idei ősz nem csak a vargányáknak, hanem nagyon sok gombafajnak kedvez.

Az, hogy a gombákat biztonsággal meg tudjuk ismerni, és be tudjuk azonosítani, nagyon  sok tanulást igényel. Sokat vagyok terepen, ahol és ahogy lehet tanulom, rengeteg könyvem is van, és mint említettem, tanfolyamon is részt vettem

– részletezte Judit.

Pál Judit

Fontos kiemelni, hogy az idei évben is a sok ehető gomba között bizony mérgező fajok is találhatóak. Éppen emiatt is nagyon fontos betartani, hogy a megtalált gombákat fogyasztás előtt célszerű megmutatni gombaszakellenőrnek, hogy kiszűrje a nem fogyasztható, esetenként halálosan mérgező gombákat. Ilyen a gyilkos és fehér galóca mellett a húsbarnás őzlábgomba, a rózsás őzlábgomba és a fenyves sisakgomba is.

A galócák közül jelenleg szinte minden faj megtalálható: a gyilkos galóca, a légyölő galóca, a párducgalóca, a citromgalóca. De más mérgező nemzetségek fajai is nagy számban fordulnak elő az erdőkben: például a susulykák, a fakógombák, a nagy döggomba vagy a világító tölcsérgomba.

Az alábbi galériában Judit által készített fogásokat és a vargányák különleges fotóit lehet megtekinteni.

Galéria
Pál Judit

A cikkben szereplő fotókat Pál Judit készítette.

Kapcsolódó
Íme a gombaszakellenőrök országos listája
A térképes kereső kényelmes és egyértelmű megoldást kínál a lakóhelyünkhöz legközelebbi szakértő megtalálásához.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik