Életmód

Kezdődik Szent György hava – Ne vess, inkább nevess ma!

Különben magadra vess!

Áprilisban „hét tél és hét nyár van” – tartja a mondás, utalva a szeszélyes időjárásra. A hagyományok szerint április hava esős legyen, hogy a gyökér igyon-egyen, jó bor legyen a szőlőhegyen. De ha túlságosan nedves, a csigáknak kedvez. Áprilisi hőség után ritka a bőség. Az áprilisi fagy kevés gyümölcsöt hagy. Ha áprilisban dörög, musttal telik majd a csöbör. Minél korábban virágzik a kökény, annál hamarabb lesz aratás. Ha bőven terem a mezei saláta, bő évre számíthatunk. Ha táncra perdül a lepke, ültethetünk virágot a kertbe, mert a lepke a szedervirágot kedveli és ha kivirágzik a szederfa, a hideg fagy nem tér vissza.

Április 1., a bolondok napja – Ne vess ma!

Régen sok népnél évkezdő ünnep volt. A tavaszi napéjegyenlőséget, az újjászülető természetet ünnepelték. A keresztény változások nyomán „komolytalan” újév, bolond nap lett.

Bolondnak tartották, aki ezen a napon vetett, mert a hiedelem szerint az ilyenkor vetett mag nem kel ki, nem lesz belőle bő termés. Nem jó kezdőnap, bolond napon nem jó új dologba kezdeni.

Szóval ne vess, inkább nevess ma! Különben magadra vess!

Kezdődik Szent György hava – Ne vess, inkább nevess ma! 2
Fotó: michelecfoster.com

A néphagyomány szerint, Ha Irén napján (április 5.) esik az eső, nagyon szűk lesz az esztendő.

Április 12-ike Gyula napja, másképpen „száznapnak” is hívták, hiszen ez az év századik napja. A nap a tisztaság, a takarítás ideje. E napon kitakarították a lakást, az ólakat, az emberek megfürödtek, az állatokat lemosták.

Ha Tibor napján (április 14.) virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is. Tibor a pacsirta megszólaltatója: ha ilyenkor már szép zöld a vetés, a rét is kizöldült, akkor jó szénatermésre számíthatsz – vélik a Mura vidéken. Azt is megfigyelték, hogy ezen a napon szokott megszólalni a kakukk.

Április 24., Szent György napja

A gazdasági év kezdőnapja, pásztorünnep, különösen mágikus erejűnek tartott jeles nap a néphit szerint. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről,ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása. Boszorkányjárás ellen tüskés zöldellő ágat tesznek a kapura.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A Szent György napi harmatszedés termékenység-, bőség-, szépség- és szerelemvarázsló praktika. A nők a sarjadó vetésről abrosszal, lepedővel itatták föl a hajnali harmatot, ezt otthon edénybe gyűjtötték, néhány cseppet használtak minden kenyérsütésnél, vajköpülésnél, de meg is mosdottak vele.

Április 25., Márk napja

Márk napján tartják a búzaszentelést.  Ezen a napon szólalnak meg a békák és pacsirták. Rámutató negyvenes nap: 40 napig e nap időjárásához hasonló várható. Dologtiltó nap is a férfiak számára, és semmit sem szabad vetni ezen a napon se.

Tánczos Erzsébet írásanetfolk.blog.hu – Kiemelt kép: MTI – Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik