Életmód

Szombaton egy órára elsötétül a Föld

Tavaly óriási eredményekkel söpört végig a Föld Órája a világon: Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak a döntéshozók. A világ legnagyobb önkéntes civil akciója mindenkinek lehetőséget ad a kapcsolódásra és a valódi tettekre, írja közleményében a WWF Magyarország.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12000 épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára – többek között a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, a Tokiói torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A közösségi oldalakon is tarolt a Föld Órája: három hónap leforgása alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált a mozgalom.

Az emberek 2017-ben is világszerte kiálltak az éghajlatváltozás ellen és a Föld megóvása mellett:

  • az Egyesült Államokban olyan világsztárok hallatták hangjukat a Föld Óráján, mint a Maroon 5 zenekar vagy Jared Leto;
  • Algériában minisztériumok fogtak össze, hogy együttes erővel hirdessék a fenntartható energiahasználatot;
  • Fehéroroszország fővárosában, Minszkben hatalmas koncerttel ünnepelték a kezdeményezést, a csatlakozók pedig öko-képeslapokat küldhettek barátaiknak és családtagjaiknak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és a cselekvés fontosságára;
  • Iránban egy héten át tartó erdőtelepítéssel adóztak a Földnek;
  • Bhután egy klímatudományi központot nyitott a Föld Óráján, ezzel is elősegítve a környezeti nevelést a fiatalok körében;
  • Ausztrália Etiópiának adományozott napelemeket, hogy kisközösségek kerozinlámpáit leválthassák.

A világ tehát tavaly is Föld Órája lázban égett, és a főszervező WWF idén is hasonló tettekre számít.

Minden tett számít!

A lekapcsolás mellett a Föld Órája megújult üzenete – „Kapcsolódj a Földhöz!” – azt sugallja: idén az egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől ugyanis a fókuszban a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll, hiszen ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és egyúttal bolygónk megóvását.

Minden ember, minden apró tett számít. Éppen ezért a WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított, az utolsóról hétfőn rántották le a leplet. Ebben arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz.

Az első kihívás során arra buzdítottak mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20 óra 30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként azt kérték, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, ezzel is védve erdőinket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalták, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, ezáltal csökkentik a műanyaghulladék keletkezését.

Föld Órája Eskü

„Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

 

Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!”

Mit jelképez a Föld Órája logó?

A hagyományos 60-as logó a Föld Órája akció 60 percét szimbolizálja, amellyel szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A logót + jellel egészítették ki, ezzel is biztatva mindenkit, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.

MTI/EPA/Szandzsiv Gupta

Fáklyás túra és csillagnézés

www.foldoraja.hu oldalon több ötletes esemény is alakul erre az estére : Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet.

Magyarlakon Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik – az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült szentjánosbogár-keresésre invitálják a résztvevőket.

A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

Budapesten többek között olyan épületek és objektumok díszvilágítását kapcsolják le, mint a Parlament, a Citadella, az Andrássy út, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, a Budai Vár, a Mátyás templom és a Halászbástya, a Hősök tere, a Vajdahunyad vár, valamint az összes budapesti híd. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétül, így érdemes lesz a városban tartózkodni, és megcsodálni, ahogy elalszanak a fények.

Kiemelt kép: A nyíregyházi római katolikus társszékesegyház a díszkivilágítás lekapcsolása után 2014. március 29-én este. MTI Fotó: Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik