Életmód

Drasztikusan csökkent a húsfogyasztás és a műanyagfelhasználás a briteknél

A britek egyharmada nagymértékben csökkentette a húsfogyasztását. Ez derül ki az egyik brit szupermarket-hálózat éves felméréséből. A vásárlók nem csak a húsfogyasztás, de a műanyag termékek használatát is csökkentették.

Az éves jelentés egy szupermarket-lánc több milliós bolti és online eladásán és több, mint 2000 vásárló megkérdezésén alapszik. Az idei jelentés azért nagyon érdekes, mert rávilágít néhány fontos változásra az emberek vásárlási szokásait illetően.

Minden nyolcadik brit  vegetáriánus vagy vegán

Ez a lakosság a népesség közel 13%-a és további 21% “flexitáriusnak” vallja magát, tehát növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény étrendet követ. Ez a britek közel egyharmadát teszi ki, ami óriási növekedés az elmúlt évekhez képest. A vegánok 60 %-a és a vegetáriánusok 40 %-a mondja azt, hogy az elmúlt öt évben változtatott étkezési szokásain és választotta a húsmentes életmódot.

Fotó: pixabay.com

A megkérdezett emberek indokai vegyesek voltak

A felmérésben résztvevők 55 %-a az állatok életét sajnálta, 35% saját egészségük miatt és a 38% környezetvédelmi szempontok miatt választotta a húsmentes életformát. Voltak, akik azzal indokolták döntésüket, hogy nem szeretik a hús ízét, illetve szerintük a húsmentes ételek finomabbak, de voltak olyanok is, akik egészen egyszerűen divatból kerülik a húsételek fogyasztását.

Az egyéni motivációktól függetlenül az a tény, hogy kevesebb állati terméket fogyasztunk, a bolygó számára jótékony hatással van. Nick Palmer a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékfejlesztési miniszter a következőket mondta az egyik brit napilapnak:

Nagyon biztató, hogy tudjuk milyen sokan választják az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentését. A tudomány azt bizonyítja, hogy a legegészségesebb étrend az, ami főként növényi alapú ételeke és csak kevés hús, hal, tojás és tejterméket tartalmaz. Amennyiben így táplálkozunk, nem csak az állatokon segítünk, de az emberiségen és a bolygón is.

Fotó: pixabay.com

A műanyagfelhasználás is csökkenést mutat

2017-ben a BBC televízió bemutatta a „Kék bolygó II.” című angol természetfilm-sorozatot, melynek megdöbbentő epizódjai hatására a britek 44%-a drasztikusan megváltoztatta műanyagfelhasználási szokásait, további 44% pedig azt mondja, hogy bár nem drasztikusan, de csökkentette a műanyag termékek használatát. Az emberek inkább választják az újratölthető vizes palackokat és az újra használható kávéspoharakat. Ezen kívül egyre többen vezetik be háztartásaikba a pazarlásmentes vásárlási szokásokat és választanak csomagolás nélküli árut a boltokban.

Az ügyfelek egyre inkább vásárolnak csomagolatlan gyümölcsöt és zöldséget az üzletekben is, például a csomagolatlan körte eladása a csomagolttal szemben, arányaiban 30-szorosával nőtt, és arra számítunk, hogy ez a tendencia folytatódik.

2021-től teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon
A környezetünkre nagy veszélyt jelentő műanyag zacskók forgalmazását várhatóan már jövőre betiltják.

Ezek nagyon jó hírek, hiszen óriási szükség van a pozitív változásra

A bolygónk sok leküzdhetetlennek tűnő problémával néz szembe. Könnyen gondolhatjuk azt, hogy egy-egy ember kevés ahhoz, hogy megoldja a fennálló problémát, ám a felmérés remek emlékeztetőként szolgál, hogy az apró, egyéni erőfeszítések idővel összeadódnak és eredményes, pozitív változást hozhatnak. Nem vagyunk egyedül! Mások is látták ugyanazokat a dokumentumfilmeket, olvasták ugyanazokat a cikkeket és érzik, hogy nagy szükség van a változásra. Együtt, lépésről lépésre, étkezésről étkezésre, vásárlásról vásárlásra igenis tudunk fejlődést elérni! Valóban ez az egyetlen módja annak, hogy megoldjuk ezt a globális problémát!

Szerző: Ludányi Fanni

Mi mindent taníthat az idősebb generáció a műanyagmentes életről?
A műanyagszennyezés problémájára a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldások a múltban találhatók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik