1. Gazdag nélkülözhetetlen tápanyagokban
A zöldséget nem véletlenül nevezik szuperételnek. Mindössze száz gramm nyers brokkoliban az alábbi mennyiségű vitamin és ásványi anyag található meg:
- Rost – 2,6 g
- Fehérje – 2,82 g
- A-vitamin – a javasolt napi mennyiség (RDA) 4%-a
- β-karotin – 3%
- Tiamin (B1-vitamin) – 6%
- Riboflavin (B2-vitamin) – 10%
- Niacin (B3-vitamin) – 4%
- Pantoténsav (B5-vitamin) – 11%
- B6-vitamin – 13%
- Folsav (B9-vitamin) – 16%
- C-vitamin – 107%
- Kalcium – 5%
- Vas – 6%
- Magnézium – 6%
- Foszfor – 9%
- Kálium – 7%
- Cink – 4%
Egy aprócska figyelmeztetés: bizonyos főzési módszerek következtében a brokkoli veszíthet tápanyagtartalmából. A szakértők szerint a fogyasztására a párolás lehet a legalkalmasabb, ha profitálni szeretnénk belőle.
2. Alacsony kalóriatartalmú étel
Ha fogyni szeretnénk, akkor a brokkoli az egyik legjobb, amit fogyaszthatunk. Alacsony a kalóriatartalma, a rostjai mégis telítettségi érzést adnak. Ráadásul a rost segíti az emésztést és a csökkenti a székrekedés kockázatát, ami szintén a fogyókúra előnyére válik.
3. Agyserkentő hatású
Egy tanulmány szerint a brokkoli napi fogyasztása a felnőtteknél lassítja a kognitív hanyatlást. A Healthline szerint a zöldségben lévő bioaktív vegyület segíti az agyműködést egy esetleges oxigénhiányos állapot beállta után, de a témában még további kutatásokra van szükség.
4. Segít a rák elleni küzdelemben
A keresztes virágú növények, mint a brokkoli is, bizonyítottan csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Az American Institute for Cancer Research amerikai kutatóintézet kutatása kimutatta, hogy a zöldség magas rosttartalma meggyőzően áll ellen a végbélráknak, a karotinoidjai pedig valószínűleg csökkentik a száj-, garat-, gége- és tüdőrák által jelentett veszélyt.
Más tanulmányok szerint a brokkoliban fellelhető glükozinolátok visszahúzzák a szervezetben kialakult gyulladásokat és gátolják a rák növekedését.
5. Jót tesz a szívnek
Több kutatás is bizonyította, hogy a brokkoli szíverősítő hatású. Ez részben azért is van, mert a rosttartalmú ételek általánosságban is védenek a szívbetegségek ellen. Ez főként annak köszönhető, hogy csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is. A Healthline azt is hozzáteszi, hogy a brokkoli antioxidánsai segítenek megelőzni a szívinfarktusokat.
6. Hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kezeléséhez
A brokkoli és más keresztes virágú zöldségek úgynevezett szulforafán vegyületet tartalmaznak, amely egy friss kutatás szerint segíthet a kettes típusú diabétesz kezelésében. A tudósok 97 cukorbetegnek adtak koncentrált brokkolikivonatot 12 héten át, és a túlsúlyos résztvevőknél jelentős eredményeket tudtak elérni vele.
7. Erősíti az immunrendszert
Az immunrendszerünknek C-vitaminra van szüksége, hogy a lehető legjobban teljesítsen. És bár a brokkoli nem egy jól megtermett narancs, mégis kiváló vitaminforrás. Mindössze száz gramm brokkoliban több C-vitamin van, mint a javasolt napi beviteli érték. A téli megfázásos időszakban emiatt különösen hasznos lehet a fogyasztása.
8. Épen tartja a csontokat
A brokkoli olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. Ilyen a K-vitamin, a kalcium és a foszfor is. Előzetes kutatások azt állapították meg, hogy a zöldség antioxidáns-tartalma védhet a kopásos ízületi gyulladás ellen is. Ugyanezek a tápanyagok javítják a szájhigiéniát és akár fogbetegségek kialakulását is megelőzheti.
9. Gyógyítja a napégést
Ha nyáron napozni indulunk, akkor a naptej mellé pakoljunk be egy kevés brokkolit is. A tudósok állítják, hogy a zöldségben lévő bioaktív vegyületek védenek az UV-sugárzás ellen, amely rákkeltő hatású. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a brokkolikivonat lassítja a rák kialakulását az UV-sugárzásnak való kitettséget követően, de további tanulmányokra van szükség, hogy biztosan tudjanak mondani.
10. A világ számos konyháján használják
A brokkolit a legtöbb ember nem szereti, pedig egy nagyon változatos zöldség, amelyet sok étel elkészítéséhez használhatjuk. Ilyen például a vegán makaróni, de levesnek is kiváló.
Kiemelt kép: Thinkstock