A gyógynövények teaként, de más formában is segíthetnek a meghűlés megelőzésében és a gyógyulásban – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.
A tél megérkeztével aktuális felkészülni a betegségek megelőzésre és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és gyógynövényekkel orvoslására. Ha nem tudtuk elkerülni a meghűlést, számos természetes módszerrel enyhíthetjük annak kellemetlen velejáróit. Erre az egyik legjobb és legkézenfekvőbb módszer a gyógyteák fogyasztása, amelyek azontúl, hogy a megnövelt folyadékfogyasztás révén gyorsítják az orrváladék elfolyósítását és ürülését, vízben oldódó aktív hatóanyagaik más biológiai aktivitást is kifejtenek, amivel elősegítik a gyógyulást, vagy éppen erősítik az immunrendszert.
A meghűléses betegségek természetes módon kezelésére elterjedt módszer az erélyes izzasztás, amiben a legfontosabb szerepet a szervezet védekezőképességének fokozása játssza. Megfázás esetén leggyakrabban diaforetikus – azaz izzasztó hatású – gyógynövényekből, hársfavirágból és bodzavirágból készült gyógyteát fogyaszthatunk. A hárs és a bodza is jellemzően gyűjtött gyógynövény, gyűjtésük az ország egész területén folyik. Az évi feldolgozott drogmennyiség a hárs esetében 25-30 tonna, a bodzavirágból 50 tonna körüli.
A meghűléses megbetegedések kezelésének másik kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos. A magyar kamillavirág hungarikum, kiváló minősége világhírű. A filteres vagy egész kamillavirágként piacra kerülő drog részben gyűjtésből, részben termesztésből származik. Jellemzően az Alföldön gyűjtik illetve termesztik, termesztése 300-450 hektáron történik.
Bodza-, hársfa- és kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, amihez a drogot forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. A gyógyteák vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a készítmények az adott gyógynövények aktív hatóanyagait tartalmazó részeiből készüljenek, tehát a kamillánál például kamillavirágzat teát és lehetőség szerint ne kamillateát vásároljunk és fogyasszunk.
A meghűlés megelőzésében, illetve a megfázást követő lábadozásban fontosak az erősítő, roboráló teák. Ezek közül legjelentősebb a kiváló C-vitamin forrásként is ismert csipkebogyóhús, melyet önmagában és más gyógynövényekkel – például hibiszkusszal – tea formájában vagy étrendkiegészítő, vitaminkészítmény formájában alkalmaznak. Hatóanyaga hőérzékeny, ezért nem forrázatot, hanem hideg vizes kivonatot készítünk a csipkebogyó húsából: azt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd szűrés után fogyasztjuk. A vadrózsa fajok – melyek termése a csipkebogyó – gyűjtése évi 100 tonna drogot eredményez a hazai piacon, de termesztése is növekvő tendenciát mutat, jelenleg mintegy 300 hektáron történik, írja közleményében az agrárkamara.
Kiemelt kép: Pixabay