Életmód

2018-as születésnapok a 90 évestől a 100 évesig, Gyuri bácsitól Bálint gazdáig

A bükki füvesember 90., az ország kertésze 99. életévét töltötte be idén.

Az ember életében bőséggel akadnak jeles születésnapok. A felnőtté válás, a 18 év az első, s ahogyan múlnak az évek, jön a többi. Nyolcvanon túl a kerek évfordulók különös figyelemmel bírnak, kilencventől pedig a közvetlen környezet még fokozottabb odafigyelése kíséri a születésnapokat. A Sokszínű Vidék 2018-ban is bemutatott olyan idős embereket – ismerteket és ismeretleneket – , akik betöltötték 90., 95. vagy 100. életévüket. Az alábbiakban ezeket a cikkeinket gyűjtöttük egy csokorba.

Szabó György, a bükki füvesember Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A gyógynövények gyógyhatásainak, egészségmegőrző erejének széles körben történő megismertetését a 2000-es évek elején kezdte.

90 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember
Munkásságát 2018-ban, a március 15-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Medgyaszai István 68 éve él boldogságban feleségével, egy fiuk, két lányuk és hat unokájuk teszik szebbé napjait. Nem mellesleg imád főzni, levest, gulyást, pörköltet saját receptje szerint készít. Gyógyszert nem szed, beteg soha nem volt, orvoshoz is csak egyszer ment, amikor eltört a lába.

Könnyedén kaszál és konyhatündérkedik a 90 éves Pista bácsi
Gyógyszert nem szed, beteg soha nem volt, orvoshoz is csak egyszer ment, amikor eltört a lába.

Ismert és elismert szaktekintély, aki mindig kerülte a rivaldafényt , a magamutogatást. Csendes, szűkszavű emberként szerették és tisztelték minden munkahelyén, melyeken bölcsességével, jóságával köztiszteletet vívott ki. Dr. Samu István orvos-pszichiáter, az 1973-ban történt balassagyarmati túszdráma túsztárgyalója 2018. november 3-án ünnepelte 95. születésnapját.

95 éves az ország első túsztárgyalója
A terem közepén ült, a két fiú fegyvert fogott rá, és így beszélgettek.

Bálint György országszerte nagy tiszteletnek örvend, és a 100. életévéhez közeledve is aktívan dolgozik. Az ország kertészének élete nyitott könyv, így az is, hogy július 28-án ünnepli születésnapját, idén már a 99-iket. Bálint gazda vallja, hogy a munka életben tartja az embert.

99 éves az ország kertésze
Isten éltesse születésnapján Bálint gazdát erőben, egészségben!

A székelyföldi Agyagfalván január 28-án, vasárnap 100. születésnapján köszöntötték a kicsinyke település büszkeségét, Csomor Bertát. Az idős asszony – aki dolgozott Szegeden és Budapesten is – kivételes fizikai és szellemi képességek birtokosa. Hat tyúkot tart, szinte teljesen ellátja magát, mos, főz, bevásárol.

100 évesen bevásárol és ellátja magát az agyagfalvi néni
A faluban magas az átlagéletkor, sok az idős ember.

100. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötték Cserép Lukácsot május 31-én Kiskunfélegyházán. Lukács bácsi a városi strandon fürdőmesterként dolgozott, ahonnan 25 év munka után, 60 évesen ment nyugdíjba. 85 éves koráig – igaz, már csak hobbi szinten – földműveléssel foglalkozott.

A Komáromban élő Józsi bácsi Körösladányban született az első világháború lezárásának évében, 1918-ban. Átélte Trianont, a Horthy-korszakot, a második világháborút – 8 évig volt katona, ebből három hónapot töltött orosz hadifogságban -, a Rákosi- és a Kádár-rendszert, 1956-ot, a rendszerváltást – azaz szinte az egész XX. századot.

100 évesen jó egészségnek örvend az egykori hadifogoly
Reggel egy kis pálinka, vagy konyak, és indulhat a nap.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik