Ha valaha kaptunk olyan tanácsot az egészségünkkel kapcsolatban, amiről biztosan tudtuk, hogy jó, az egyértelműen az ,,Egyél sok zöldséget!” lehetett.
A zöldségek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részei (tele vannak tápanyagokkal, amik jó hatással vannak az egészségre), de itt is, mint minden másban, akadnak kivételek – írja a care2.com.
Legalább kilenc különböző gyümölcs- és zöldségcsalád létezik, mindegyikben több száz különböző növényi vegyület van, amelyek egyedülálló módon befolyásolják a szervezetet. Ez jó, hisz a változatos étrend azt jelenti, hogy a szervezet nagy valószínűséggel megkapja azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van.
A szív- és érrendszeri megbetegedésekre is nagymértékben befolyással van az étrend. A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, erősen csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Azonban azok számára, akik magas vérnyomással küzdenek, ugyanazok a növények, amelyek az egészséges embernek segítenek, rájuk káros hatással lehetnek.
Ilyen növény például a cékla
A cékla gazdag nitrogén-monoxidban, ami csökkenti a vérnyomást, általában néhány órán belül. Azoknak akiknek nincs szívbetegségük, a céklalé javítja a szervek és izmok véráramlását, megkönnyíti a testmozgást és fokozza a fizikai képességeket. A magas vérnyomásos embereknek azonban káros lehet a vérnyomás gyors csökkenése, mert szédülést, gyengeséget okozhat.
Mit lehet tenni?
Mértéket kell tartani. S ha a szervezet mégis bajt jelezne, felfüggeszteni a cékla fogyasztását.
Nyitófotó: Pixabay