Életmód

Megnyert egy gépet, kitanulta a szakmát és ma már együtt esztergál a fiával

Önszorgalomból tanulta ki a faesztergályosságot, amit a fiának is megtanított.

Volt egyszer egy játék a facebookon, ahol a nyeremény egy faeszterga volt. És volt egy család, aki a véletlen szerencsés keze folytán megnyerte a játékot, s vele az esztergát.

Így kezdődött a Szabó család és az eszterga kapcsolata, ami azóta apáról fiára szálló szerelem lett.

Faipari iskolában végeztem, mindig nagyon szerettem a természetet és a fákat, és már több éve vágytam valami kreatív hobbira, de sokáig se helyem se időm nem volt. Kiköltöztünk vidékre és lett helyem, elhatároztam időt is szakítok magamnak arra, hogy valami hobbiba kezdjek. És akkor megnyertük az esztergát

– meséli Szabó János az indulásról.

Fotó: Szabó János

Hiába járt faipari iskolába, az iskolás évek alatt nagyon kevés dolgot tanítanak az esztergálásról, így Janónak nehéz volt elindulni. Azonban ez a családfőt nem tántorította el. Megszerzett egy régi esztergályos tankönyvet és elméleti szinten megtanult mindent a faesztergálásról, amit csak tudott.

Az internet segítségével megismerkedett egy ír esztergályos, Glenn Lucas oktatóvideóival, ezeket nézte, s közben gyakorolt. 3 év kitartó gyakorlás után elfogadható minőségű alkotások kerültek ki a keze alól, ekkor csatlakozott be a fia a munkába, mint az első tanítvány.

Milánt már 3 évesen érdekelte a barkácsolás.  8 éves korában egy nap odajött és megkérdezte: Apa kipróbálhatom?, azóta rendszeresen lejár velem a műhelybe. Nagyon meglepődtem rajta, milyen ügyesen és szavaimat megfogadva biztonságosan nyúlt a géphez és dolgozott rajta, kezdetektől. Pedig mindössze 8 éves volt

– meséli a büszke apa.

Galéria
Fotó: Szabó János

Amikor Janó dolgozik, csak a fára tud koncentrálni, elfelejti a hétköznapok nehézségeit, és csak az esztergálásnak hódol. Azt állítja, bár nagyon figyel minden mozdulatára, mégis, mire végez, a gyönyörű alkotás mellé a problémákra is megszületik fejben a megoldás.

Milánt eleinte a kíváncsiság hajtotta, mára elmerül és kikapcsol amikor a fával dolgozik. Épp úgy, mint az édesapja.

Nagyon szeretek a fával dolgozni, most faipari iskolákat nézegetek, hol tudnék majd tanulni. Apa régi iskolája, a Táncsics Mihály Faipari Szakközépiskola tetszik a legjobban Veszprémben. Érdekel még a számítástechnika, apa sokat mesélt a cnc gépekről, elmondta, hogy oda nagyon kell a jó számítástechnika tudás, így lehet ötvözni a két érdeklődési körömet. Most ezt a vonalat fontolgatom, persze az esztergálást megtartom hobbinak, mert nagyon szeretem

– meséli a 12 éves Milán.

Galéria
Fotó: Szabó János

Hétvégente apa és fia együtt dolgozik néhány órát. Közben szakmai dolgokról beszélgetnek. Janó büszke, mert a fia csodás logikával áll a dolgokhoz, és a legegyszerűbb megoldást keresi meg egy adott helyzetre.

A faesztergályosságot ma már nem tanítják iskolában. Kihalófélben lévő szakma, melyet egyre több hobbista igyekszik megmenteni.
Janó ezért workshopokat tart, melyekbe félve kezdett bele, mert nem veszélytelen, de mint elmondta, a foglalkozást egy alapos baleset védelmi oktatással kezdi, gyakorlatban bemutat mindent, elmondja, hogy ha hibáznak a tanulók mire számítsanak, így az oktatás kiválóan működik.

Nagyon kíváncsiak az emberek, érdeklődnek, de még hiányzik a kellő bátorság. A hölgyek bátrabbak, eddig több hölgy vett részt az oktatáson mint férfi, de mindenkit nagy szeretettel várunk

– mondja Janó, aki azt is elárulta, hogy az órákon néhány órában Milán is részt vesz, s az emberek mindig elcsodálkoznak, milyen ügyesen bánik fiatal kora ellenére a vésővel.

Galéria
Fotó: Szabó János

Janó jelenleg egy fogászati eszközöket forgalmazó cég alkalmazásában áll, fogorvosokat látogat. Nagyon szereti a fő munkáját, a kétféle tevékenység egyszerre az igazi és jól megférnek egymás mellett, ennek ellenére néha elgondolkodik, mennyire jó lenne választott hobbijából megélni.

Azt állítja, talán ő lenne a világon a legboldogabb ember, ha sikerülne, de most sem elégedetlen.

Esztergál, s közben alapító tagként tevékenykedik a Magyar Faesztergályos Egyesületben, azzal a céllal, hogy  jobban megismertesse ezt a kézügyességet igénylő gyönyörű és eltűnő szakmát az érdeklődőkkel.

Szívből remélem, sikerrel jár. 

Fotó: Szabó János

Ugyan még hűvös szelek járnak, de szalad az idő…
XV. Országos Faesztergályos Találkozó 2019. június 29-30. 8:00-20:00-ig, illetve fáradásig.
Helyszíne az Alba Bútor Stúdió telephelye, 8000 Székesfehérvár, Berényi út 72-100.(153-as épület)

Mindenkit szeretettel várnak.

Kiemelt kép: Szabó család

Évszázados pazarlás ellen harcol az alföldi fafaragó
Nagyapja szamosszegi kerékgyártó műhelyében ismerte meg a mesterség alapjait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik