Életmód

Geoládák nyomában az ország és a nagyvilág legszebb vidékein

Hosszú lenne felsorolni, hol lapulnak, hogy megtalálják azokat a természetjárók.

A geocaching egy népszerű, világméretű turisztikai játék, mely az Egyesült Államokból indult hódító útjára. A játék Magyarországon is egyre népszerűbb a túrázás szerelmeseinek körében, kiváló eszköz kulturális és természeti kincsek helyszínen történő tanulmányozására, azok élményszerű megismerésére.

Minden várakozást felülmúlt az ingyenes természetjáró applikáció
Az alkalmazás gyakorlatilag egy mobilos útikönyv, túraútvonalakkal, térképpel, látnivalókkal, beépített segélykérővel.

A geoláda a geocaching-mozgalom központi eleme, játékszere. Hegycsúcsoktól alföldi tájakig, ismert épületektől megkapó, öreg szélmalmokig hosszú lenne felsorolni, hol lapulnak, hogy megtalálják azokat a természetjárók.

A geoládákban rendszerint aprócska, jelentéktelen, megunt tárgyak lapulnak – Fotó: geocaching.hu

A geocaching vagy geoláda-mozgalom tagjai világszerte több mint három millióan vannak. A geocacher-ek játékos kedvű, megszállott turisták, kicsi ládákat helyeznek el ismert műemlékek, természeti érték közelében. Maga a geoláda (cache) eredetileg egy műanyag “uzsonnás doboz”, amiben különféle apróságokat helyeznek el, például kulcstartót, radírgumit, kártyanaptárakat, matricát, golyóstollat. Egyes vállalkozó kedvű játékosok azonban akár egy régi, vaskosabb könyvet is könnyedén cache-vá alakítanak, majd kitalálják, hol az a hely, ahol még nincs elhelyezve geoláda, és gondosan elrejtik azt. A pontos koordinátákat rögzítik, majd felviszik a mozgalom honlapjára. Innentől kereshetővé is válik az adott objektum.

Egyes vállalkozó kedvű játékosok akár egy régi, vaskosabb könyvet is könnyedén cache-vá alakítanak.

A láda megtalálásakor a vándor kivehet belőle egy-két apróságot, cserébe viszont más tárgyakat kell a helyére tennie. Ezek után visszarejti a ládát a megfelelő helyre, például egy bokor ágai közé, vagy egy fa tövébe. A rejtekhelyet és a ládát a honlapon bejegyzésekben értékelik a cacherek. Több szempont is szerepet játszik ebben, például a történelmi nevezetesség, várrom, szép kilátás különlegessége, illetve az, hogy mennyire közelíthető meg gépkocsival, vagy gyalogosan a rejtek.

A népszerű turistajáték hazánkban bárki számára elérhető a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján keresztül.

Kiemelt kép: Pixabay

Izland a világ legbiztonságosabb turistacélpontja
A legrosszabb biztonsági besorolást Dél-Afrika kapta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik