Ki tudja miért, a sárgadinnye nem kap akkora figyelmet, mint sok más gyümölcs, pedig kellene. Ez a finom, illatos, bár furcsa megjelenésű növény tele van tápanyagokkal, ugyanakkor a kalóriatartalma kicsi, így kiváló nyári csemege.
Természetesen mindenféle gyümölcs fogyasztása nagyon fontos és jó dolog, mi most felsoroljuk, milyen tulajdonságok szólnak amellett, hogy a sárgadinnye is többször kerüljön az étlapra.
A és C vitaminban gazdag
A sárgadinnye karotintartalma magasabb, mint sok más narancsszínű növényé, így kiüti a nyeregből például a mangót, narancsot, őszibarackot. Ugyanannyi karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. Ebből adódik, hogy a sárgadinnye bővelkedik A vitaminban. Egy negyed dinnye fogyasztása az ajánlott napi A és C vitamin fogyasztás 100%-át fedezi.
Az A vitamin a szemünk egészsége szempontjából nagyon fontos, de kiemelt szerepe van a csontnövekedésben is. A karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterinszintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet, és szerencsére a dinnyében C vitaminból is bőven van, ami nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.
Segít a bőr egészségének megőrzésében
A kutatások azt mutatják, hogy a sárgadinnyében lévő A-vitamin, ami nagyon erős antioxidáns, a bőr ráncosodását okozó szabadgyökök kiváló ellenszere. A- és C-vitamin-tartalma hozzájárul a fényvédelemhez, óvja a bőrt az UV -sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától. A sárgadinnye külsőleg puhít és hidratál is, nem véletlenül kedveli a szépségipar.
Magas az ásványianyag-tartalma
A sárgadinnye káliumban gazdag, amiről köztudott, hogy segít fenntartani a megfelelő egyensúlyt a sejtek és a testfolyadékok között. A kálium elengedhetetlen az idegek egészségéhez és az izmok megfelelő összehúzódásához. A káliumban gazdag ételek, például a sárgadinnye fogyasztása edzés után elősegíti a kimerült elektrolitok feltöltését.
Tartalmaz természetesen más ásványi anyagot is, például magnéziumot, cinket, mangánt, szelént is. A kalcium és foszfortartalma pedig a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlen.
Magas a rosttartalma
A rost egészségügyi előnye túlmutat a székrekedés megelőzésén. A magas rosttartalmú étrend csökkentheti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, és segíthet a fogyásban azáltal, hogy a magas rosttartalmú ételektől tovább van telítettség érzetünk. A gyümölcs rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.
Alacsony kalóriatartalmú
A sárgadinnye kalóriatartalma alacsony, egy negyed dinnyében körülbelül 60 kalória van, továbbá zsírt és koleszterint sem tartalmaz.
Magas a víztartalma
A sárgadinnye nagy százalékban tartalmaz vizet, így rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A sárgadinnye segít egész nap hidratált maradni, ami fontos a szív egészségéhez. Ha valaki kellőképpen hidratált, a szívnek nem kell annyira keményen dolgoznia, hogy szivattyúzza a vért. A jó hidratáció támogatja az emésztést, az egészséges vese működését, és segít fenntartani az egészséges vérnyomást is. A kiszáradás fejfájást, szédülést, száraz szájat és bőrt, székrekedést eredményez. A belső hidratálással tehát egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is.
Tuti tipp vásárlás esetére: Dinnyét a súlya és az illata alapján válasszunk, azt kell megvenni, amelyiknek édes az illata. A héja legyen egészséges, repedéses, foltos dinnyét ne vegyünk. Figyeljünk arra is, hogy semmiképpen ne legyen puha!
Kiemelt kép: Pixabay.com