Életmód

Házhoz mennek és begyűjtik a használt étolajat Kaposváron

A példa követendő, akár országos gyakorlattá is válhatna.

Magyarországon elsőként Kaposváron vezetik be a rendszert: házhoz mennek begyűjteni a használt étolajat az év végéig, írja az Ecolounge.

A 300 millió forintos fejlesztés keretében Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak. Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le.

Szennyezőbb a műanyagnál a cigarettacsikk
Akadályozzák a növények fejlődését is.

Az ország egyéb területein a használt olajat a MOL benzinkutakon vagy hulladékudvarokban lehet leadni, de sajnos legtöbben úgy szabadulnak meg a használt sütő-és étolajtól, hogy a lefolyóba öntik, ami a lehető legrosszabb megoldás, hiszen egyetlen csepp olaj akár 1000 liter édesvizet is beszennyezhet, ezen kívül a használt étolaj dugulást idéz elő a lefolyókban, de a talajra öntve is komoly károkat okoz.

Kaposvár vezetése azért határozta el a gyűjtés megszervezését, mert bár a MOL-benzinkutaknál átveszik a bioüzemanyag-készítéshez használható fáradt étolajat, még mindig kevesen élnek vele: az országban évente keletkező 50 ezer tonnányi mennyiségnek még a fél százalékát sem adja le a lakosság.

Fotó: Pixabay.com

Fontos tudni, hogy a hétköznapok során keletkező leggyakoribb veszélyes hulladék fajták a különböző olajok, elektronikai hulladékok, az elromlott háztartási gépek, berendezések; az elemek, akkumulátorok; a gyógyszerek; a különböző vegyi anyagot tartalmazó szerek. Amit semmiképpen sem szabad tenni ezekkel a hulladékokkal: a lefolyóba, WC-be önteni őket; elégetni; a háztartási szemétbe dobni; és az élővizekbe vagy a talajba juttatni!

Az elhasznált olajat egy jól zárható műanyag palackban kell tárolni, és le kell adni az arra kijelölt helyeken.

Kaposváron a városvezetés bízik benne, hogy a kezdeményezés révén az olaj 30 százaléka a gyűjtőedényekbe kerül, és a kaposvári gyakorlat országossá válik.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Környezettudatossággal akár évi 1 millió forint is megspórolható
A tudatos hulladékcsökkentés egyfajta életmód. Kis odafigyeléssel sok minden megváltoztatható, és még pénzt is spórolunk vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik