Életmód

64 liter vért adott 40 év alatt

Koch Tibor emberbaráti szeretetből, önzetlenül segít másokon.

Az 57 éves Koch Tibor élete során 160-szor adott vért, először 18 évesen. Ez több mint fél hektoliter vért jelent, tucatnyi ember teljes vérmennyiségét, egészen pontosan 64 litert, írja a Bama.

Tibor vércsoportja a ritka és különleges 0-ás, amire sokszor nagy szükség van, hiszen bármelyik más vércsoportú embernek is adható ez a típusú vér.

Megtörtént már, hogy rám telefonáltak a Véradó Állomásról, s megkérdezték, egészséges vagyok-e és mit csinálok. Mondtam, hogy otthon pihenek, és mire felöltöztem, már ott is volt értem az autó, mert egy kétéves kisgyereken kellett azonnal segíteni

– mesélte a pécsi férfi a portálnak.

Tibor életében akkor vált tudatossá a véradás felelőssége, amikor leukémiás gyerekekről látott filmet, rögtön jelentkezett csontvelődonornak is. De mivel ez nem egyszerű, sok tényezőnek kell egybejátszania, így ehelyett hetvenszer adott vérlemezkéket vérlemezke-ferézis során. Ilyenkor az adott vért megfelezik, a lemezkéket kivonják belőle, a többi részét visszatáplálják a donor szervezetébe.

Évente 5-6 alkalommal adok vért, azért ilyen kevésszer, mert kettő között el kell telnie 54 napnak. Mindig az motivált, hogy szeretek önzetlenül adni. Azt meg soha nem lehet tudni, hogy egyszer nem szorulok-e rá magam is mások segítségére

– mondta el Tibor.

A vérvétel állandó egészségkontroll a sportos életmódot folytató Tibor számára, hisz alaposan megvizsgálják a vérét ilyenkor. Aztán pedig nagyokat alszik, majd másnapra újra frissnek érzi magát a gyakorlott véradó.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik