Életmód

Már egy asztali növény is csökkentheti a munkahelyi stresszt

A látvány is pozitívan hat a dolgozókra.

A kutatást a japán Awaji-i Hyogo Egyetem munkatársai végezték, az eredményeket pedig az Amerikai Kertészettudományi Társaság HortTechnology folyóiratában publikálták. A Threehugger beszámolója szerint a négyfős kutatócsoport egy japán elektronikai társaság 63 irodai alkalmazottját vizsgálta.

A kutatók két időszakban figyelték az alkalmazottakat: a szobanövények kihelyezése előtt és után.  A kísérlet során a csoport mérte az alkalmazottak pulzusszámát és az úgynevezett Spelberg Vonásszorongás Skála (STAI) segítségével tudták meghatározni a stressz szintjeit.

Szobanövényeket írnak fel depresszió ellen az orvosok Angliában
Nagyon sok bizonyíték van arra, hogy a természetben eltöltött heti két óra képes javítani a közérzeten.

A kutatók megkülönböztettek passzív és aktív fázisokat is a stressz oldására. Előbbi esetben az irodai dolgozóknak csak nézniük kellett, míg utóbbi esetben meglocsolták, gondozták a növényt. Az eredmények azt mutatták, hogy már növények látványa is pozitívan hat a dolgozókra stresszhelyzetekben.

A tanulmány összegzésében a szerzők kifejtik, hogy a stressz természeten alapuló csökkentésének lehetőségeire további kutatásokra van szükség, de egy kis zöld növénnyel az asztalon nagy eredményeket lehet elérni.

Kiemelt kép: Pixabay

Ezt a 7 szobanövényt kerülje, aki allergiára hajlamos
Cserepes növények is kiválthatnak allergiás reakciót.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik