Életmód

Fizeti az albérleti díjat a bájos olasz város a beköltözőknek

Remélik, így nem fogy tovább a lakosság, és az üresen álló vadonatúj 100 ház is elkél.

Miután számos olasz közösség megpróbálta újraéleszteni csökkenő népességét azáltal, hogy kicsivel több, mint egy dollárért piacra dobta az elhagyott otthonokat, az egyik város új megközelítést dolgozott ki.

Teora, a Campania tartomány déli részén található szép városka azzal csalogatná a helyszínre a potenciális lakosokat, hogy felajánlja nekik a bérleti díj kifizetését beköltözés után, írja a CNN.

Flickr/Vito Galgano

Teora havonta 150 eurót fizet az újonnan érkezőknek egy üres ház bérlésének a költségeire, vagy 5 ezer eurót ajánl fel nekik, hogyha megvásárolják a házat maguknak.

A feltétele ez utóbbinak, hogy legalább három évig Teorában maradnak, és jelentkezésükkor legalább egy gyermekük már van.

Nem hiszem, hogy az üres házak 1 euróért történő eladása a városban maradásra ösztönzi az embereket. Csak néhány napot töltenek el ott minden évben nyaraló vendégként, ami nem megoldás a településnek. De a gyerekek beíratása a helyi iskolákba már jó kezdet

– mondta el a portálnak Stefano Farina, Teora polgármestere.

A város lakossága drámai módon csökkent az 1980-as földrengés után, amely súlyos károkat okozott Teorának. A házakat újjáépítették, de mintegy 100 még most is üresen áll.

Két csecsemő születik évente a kisvárosban, és húsz ember távozik az élők sorából. Alig maradt 1500 lakos, a fiatalok jó része pedig elmenekült innen a földrengés után. És mivel a gyerekek jelentik a jövőt, ezért is várják nagyon a többgyermekes családok jelentkezését a kezdeményezésre.

Teorában a bérleti díjak nagyjából 200 eurósak, így egy családnak a 150 eurós támogatásnak köszönhetően csak havi 50 eurót kell fizetnie, ha beköltözik. Ráadásul a 30 ezer euró értékű házak megvásárolhatóak 25 ezer euróért, és itt nincs plusz ráfordítási, felújítási költség, mint az egy euróért ígért házaknál a többi városkában.

A rendelkezésre álló lakások mindegyike jó állapotban van, mivel a földrengés után a semmiből újjáépítették őket – néhányuk bútorozott is.
A város felajánlja még az iskolai étkezési díjak fizetését, és a helyi szolgáltatások adómentességét is.

Teora egyedisége

Az idilli városka a Cresta del Gallo hegy lábánál helyezkedik el, Campania tartományban, egy órányi autóútra a tengertől. A Cilento Nemzeti Park, az Amalfi-part és a szomszédos régiók, Puglia és Basilicata szintén a közelben vannak. Zöld lankáit egykor a szamniták, egy ősi olasz törzs, lakta, és az Ofanto folyó Fiumicello mellékfolyója varázsolja festőivé a tájat.

A kanyargós utcákon sok piros, lila, sárga és rózsaszín erkélyes ház áll, pompás kilátással a vidékre. A földrengés okozta károk ellenére is van itt középkori kastélyfal, amfiteátrum, szökőkutak,  vízimalom és egy szabadtéri oltárral rendelkező ősi templom a pogány időkből.

Szórakozásban sincs hiány, itt van például a szerenád hagyománya, a “serenatus”, mely során a férfiak szerenádot adnak a nőknek a szerelmi dalok nyári fesztiválja keretében, újragondolva Shakespeare Rómeó és Júliáját.

A helyi karnevál, a Li Squacqualacchiun pogány dionüszoszi rituálékban gyökerezik. A beöltözött maskarások körbejárják a tábortüzeket, majd  fenyőtűvel borított botokkal kopogtatnak be az ajtókon, közben pedig trükköket mutatnak be, és cserébe élelmet kérnek. Evés-ivásban sincs hiány.

A hagyomány szerint a dühös gazdák elrejtőznek a maszkok mögött, és ételt kérnek vagy egy darab provolone sajtot ott, ahol bekopogtatnak, többnyire a főnökeiknél. Ha elutasítják őket, betörik az ajtót.

Fotó: Flickr/Vito Galgano

A város játékos parodizáló eseményen emlékezik meg arról is, amikor Teora 1936-ban mindössze 24 órára Olaszország fővárosává vált a diktátor Benito Mussolini uralkodása alatt.

Konyhája is kínál különlegességet: a tomacella egy ősi hamburger, amelyet sertésbelsőségekből készítenek, reszelt sajttal és tormával ízesítenek, és kenyérrel fogyasztják. Az éves tomacella-vásárnak köszönhetően Dél-Olaszország minden vidékéről érkeznek ide a sertéshús szerelmesei.

Nem véletlen, hogy a városka jelképe a bika, egy szamnita totemállat, a kitartás, az áldozat és az erő szimbóluma.

1 euróért vettek házat Olaszországban. Ez történt utána
Túl szépnek hangzott, hogy igaz legyen, mégis az lett.

Kiemelt kép: Comune Teora

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik