Életmód

Kérik, a vitorlások egyelőre ne szálljanak hajóra a Balatonnál

Határozatlan időre elhalasztották a 2020. évi versenyszezon kezdetét is.

A koronavírus-járvány következtében életbe lépett kijárási korlátozás és az életbe lépett rendeletek felülírták a balatoni vitorlások terveit is.

A Magyar Vitorlás Szövetség még márciusban gyorsan reagált. Elnökségük március 19-i ülésén úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a 2020. évi versenyszezon kezdetét.

Az elnökség felülvizsgálja a versenynaptár összeállításának szabályait és meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek elhalasztására, majd a vészhelyzetet feloldását követően azok megrendezésére

– tájékoztatták weboldalukon a sportág szerelmeseit.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A vitorlázással kapcsolatos szabályok és tudvalók lényege a kijárási tilalom időszakában

  • A 71/2020 (III.27) kormányrendelet alapján a vitorlázás (is) egyéni szabadidős tevékenységnek minősül, de egy hajón csak és kizárólag az egy háztartásban élő családtagok tartózkodhatnak!
  • A kikötőkre és a tagszervezetekre az általános korlátozások vonatkoznak, a csoportosulás a kikötőkben is tilos.
  • Nyomatékosan kérjük a klubok és a kikötők szabályainak maradéktalan betartását.
  • Vízirendezvényeket – vitorlásverseny, edzés – szervezni nem lehet, a szervezett programokon való részvétel tilos.
  • A Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai ellenőrzik a kormányrendeletek betartását.
  • A kormányrendelt visszavonásáig, illetve annak módosításáig a kapitányságnak vízi rendezvényekre engedélyeket nem áll módjában kiadni, versenyek rendezni nem lehet.

Bár a legtöbb kikötőben – a szabályok betartásával – folyamatosan teszik vízre a hajókat a tulajdonosok, a szövetség közleményben tudatta a vitorlásokkal:

A jó idő ellenére kérjük minden sporttársukat, hogy a veszélyhelyzet feloldásáig saját és környezetük egészségének megőrzése és a járványhelyzet visszaszorítása érdekében egyelőre ne szálljon vízre.

A balatoni nemzetközi versenyekkel kapcsolatban a szövetség felvette a kapcsolatot minden kiemelt jelentőségű nemzetközi verseny szervezőjével, és megkezdte az egyeztetéseket a versenyek, elhalasztásával, esetleges megrendezésével kapcsolatosan.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

Magyar lehet a világ idei legjobb vitorlás fotója
Három magyar fotós van a győzelemre esélyesek között.
Olvasói sztorik