Életmód

Közös értékeket őriz és erősíti az összetartozást a népviselet napja

mti/komka péter
mti/komka péter
Célja, hogy felhívja a figyelmet határokon is átívelő közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére.

Idén hetedik alkalommal szervezik meg az Egy nap népviseletben – Népviselet napja kezdeményezést április 24-én, szombaton.

Célja, hogy felhívja a figyelmet határokon is átívelő közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. A tavalyi évhez hasonlóan az esemény során a virtuális tér kapocsként szolgál az egymástól távol élő egyének és közösségek között, így erősítve összetartozás érzésünket.

A felhívás így szól: április 24-én, szombaton öltsük magunkra viseleteinket, vagy viseljük azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és családunk örömére! Készítsünk fotót és osszuk meg a közösségi média felületein a #nepviseletnapja #egynapnepvielsetben hastag használatával, hogy bátorítsuk egymást közös értékeink őrzésére

– mondta Hrágyel Dóra, a kezdeményezés megálmodója.

Egyénileg és intézményi szinten is

Az először 2015-ben elindult kezdeményezéshez több mint ezren csatlakoztak, magánemberek és közösségek egyaránt. Színes programokkal és tartalmakkal töltik meg ezt a napot évről évre. Intézmények hagyományőrző programok szervezésével, egyesületek táncházakkal, felvonulással, népviseleti bemutatóval vettek részt.

Előkerültek teljes népviseletek, táncos cipők, a nagyszülők féltve őrzött ruha darabjai, kiegészítői. Egyre több intézmény, helyi közösségek és vállalkozások csatlakoznak, határon innen és túl: az elmúlt hat évben már több mint 15 országból, több ezren vettek részt.

Nagy öröm számunkra, hogy a Pompás Napok több mint 15 ezer fős pedagógus csapatával a korábbi részvétel mellett, idén már második éve szerepet vállalhat a program népszerűsítésében, közös értékeink bemutatásában

– mondta Dr. Deák-Zsótér Boglárka, néptáncpedagógus, a Pompás Napok egyik társalapítója.

Csináld magad megoldások és az online térben találkozás

Az elkövetkező hetekben a Pompás Napok csapata olyan, otthon is kivitelezhető ötletekkel szolgál majd, amelyek azok számára is csatlakozási lehetőséget biztosítanak, akiknek nincs saját viseletük. A népviseletek motívumaiból kiindulva kínálunk „csináld magad” megoldásokat a Pompás Napok – Népviselet Napja blog oldalon

– említette Kormos Rebeka, mesemondó, a Pompás Napok csapatának másik társalapítója.

A közös készüléshez és a viseletben készült fotók megosztásához a Népviselet Napja – 2021 Facebook csoport és az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja – 2021 Facebook esemény szolgál.

Az együttműködő közösségek megkereséseit az egynapnepviseletben@gmail.com címen várják.

Kapcsolódó
Népviseletbe öltözött a tisztaszobában a kalotaszegi madonna
Egy régi parasztház tisztaszobájában kelt életre a hagyomány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik