Életmód

Az európai ország, ahol öt évszak van

Wikipedia.com
Wikipedia.com
Észtország Soomaa Nemzeti Parkja minden évben eltűnik a víz alatt, és bekövetkezik egy valószínűtlen évszak.

A legtöbb helyen, ha az emberek az időjárás-előrejelzésben azt hallják, hogy erős esőzés várható, máris ráncolják a homlokukat, és rossz napra készülnek, a veszélyes és gyors áradásokról szóló előrejelzéseket pedig senki meg sem akarja hallani. Kivéve, ha az előrejelzést hallgató idegenvezető a Soomaa Nemzeti Parkban, és Észtország délnyugati részén lévő tőzegvidéken él, ami híres az éves árvízéről.  Maximális árvízszintnél a víz által borított terület akár 8 km széles lehet, és extrém esetekben 5 méter magasságban áraszthatja el a vidéket.

Aivar Ruukel éppen ezen a vidéken idegenvezető, és alig várja ezeket az időszakokat, írja a BBC.

Észtországnak ez az úgynevezett ötödik évszaka, egy ingadozó időjárási időszak, ami minden évben tél után és tavasz előtt érkezik. Senki sem tudja pontosan meghatározni, hogy melyik napon kezdődik, de az biztos, hogy március és április között biztosan bekövetkezik, és hatalmas áradásokat hoz magával.

Ezek az áradások minden évben hatalmas árterületté alakítják a Soomaa Nemzeti Parkot. Ellepik a házakat, almaültetvényeket. Ilyenkor csak a meredek lejtőjű, kiemelkedő részek állnak szigetekként a vízben. Ez a víz diadala a föld felett, és egyben az emberiség küzdelme az anyatermészettel szemben.

Minden év új kihívásokkal jár. Meg kell találnunk, hogy hol tudunk biztonságosan evezni az áradások beköszöntével, de az ilyen hideg, mozgó vízben történő navigálásban minden pillanatban rejlik a kockázat. Vigyázni kell

– mondta Ruukel, aki most a 27. szezonját tölti kenuvezetőként a környéken.

Wikipedia.com

Az ötödik évszak árvízére turizmus is épült. Szlalompályához hasonlító kenuutak kanyarognak 7 km hosszan a tőzeges területen, amik megszűnnek, ha elvonul az árvíz.

Az emberek rettenetesen kíváncsiak az ötödik évszakra. Olyan érzés itt hajózni, mint a kenuzás az Amazonason, és élmény, ahogy hirtelen átevezel egy út fölött, ami néhány méterre alattad van. Hihetetlen

– mondta a lapnak egy másik túravezető, aki aktív szerepet játszott az ötödik évszak kenuútvonalainak kialakításában.

Martsoo helyesen gondolja, hogy az embereket érdekli ez az elárasztott föld. Az elmúlt években észtek ezrei fedezték fel Soomaa varázslatos vizes pályáit. Bár vannak éjszakai kenuzások, hódfigyelő hajózások, és sok egyéb érdekesség, továbbra is az ismeretlen áradásra való várakozás a legizgalmasabb.

Wikipedia.com

Körülbelül 70 ember – erdészek és gazdák vegyesen – él állandóan a nemzeti park határain belül, és mindannyian megtanultak együtt élni az éves áradással, ami olykor az 5 méteres magasságot is eléri. A park lakóinak fele akár négy hétre is elszigetelődik, míg az árvíz el nem oszlik. És mégis, olyan összetartozás érzet él az itt élőkben,  amit csak az érthet meg, aki valóban szereti az ötödik évszakot.

A klímaváltozás ezt a területet is érinti, hiszen a változások hamarosan még nagyobb, kiszámíthatatlanabb áradásokban nyilvánulhatnak meg. A hosszú távú éghajlati forgatókönyvek azt mutatják, hogy az éves csapadékmennyiség növekszik. Az éghajlatváltozás miatt lehetséges, hogy az árvizek szokatlanabb időpontokban is megjelenhetnek – így nem lehetetlen, hogy a jövőben Észtországnak egyszer még hatodik évszaka is lesz.

Kapcsolódó
Bámulatos piacok a világ minden tájáról
Népszerű turisztikai célpontok ezek a piacok sok-sok meglepetéssel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik