Életmód

6 tanításával emlékezünk az egy éve elhunyt Bálint gazdára

MTI/Czimbal Gyula
MTI/Czimbal Gyula

Ma egy éve, hogy Bálint György, vagy ahogyan az egész ország ismerte, Bálint gazda elment közülünk. Szakmai tudása, embersége, bölcsessége tovább él, tovább kell, hogy éljen mindannyiunkban.

Kapcsolódó
Bálint gazda vallja, hogy a munka életben tartja az embert
A 98 éves Bálint György számára rossz érzés, ha egy nap nem jut semmire.

Legfontosabb tanításai

1. Minden helyzetből talpra kell állni és újra kell kezdeni

Bálint György zsidó származása miatt átélte a holokauszt borzalmait: szinte a teljes családját elveszítette a II. világháborúban. Ő maga csontsoványan, 42 kilósan tért haza a munkaszolgálatból és a koncentrációs táborból. A családi birtok megmaradt részén mégis talpra tudott állni, elkezdett gazdálkodni. Nem sokkal később azonban a kommunista rezsimben osztályidegennek bélyegezték, földjeit elvették, több munkahelyről távozni kényszerült. A nehézségek nem törték meg, csupán megedzették.

2 . A munka nemesít

Nem volt egyszerű újrakezdeni, de Bálint György akkor sem ijedt meg, amikor kétkezi munkát kellett végeznie. Előfordult, hogy kerteket ápolt, metszést vállalt, ásott reggeltől estig, amikor más munkát nem kaphatott, és el kellett tartania a családját. Jó érzéssel gondolt vissza életének erre az időszakára.

3. 50 felett is tartogat nagy dobást az élet

Már 62 éves volt, amikor az Ablak című televíziós műsorban megkezdte ismeretterjesztő munkásságát. Bőven túl volt már a nyugdíjkorhatáron, amikor az egész ország megismerte, megszerette, és a tanácsait követte. Népszerűségének egyik titka az volt, hogy úgy tanított,hogy az könnyen érthető legyen. Ha valakinek, neki elhittük, hogy a kertészkedés a hosszú élet titka! Túl a 90-en is a metszésről mesélt, oktató felvételeket készített, a magaságyásával büszkélkedett, a virágai között anekdotázott.

4. Haladni kell a korral

Bálint gazda a kora ellenére is megbirkózott a digitális kihívásokkal. Cikkeinek gépelésében és közzétételében, oldalainak kezelésében mindig volt kire számítania; nem telt el nap úgy, hogy ne dolgozott volna – nem csak a kertben, de az íróasztalánál is. 75 is elmúlt, amikor az első számítógépén leütötte az első billentyűt.

5. A jövő kulcsa a gyerekek kezében van

Fát ültetett óvodásokkal, tankertet avatott, gyerekeknek mesélt a növényekről: Bálint gazdát gyakran láthattuk a legkisebbek körében. Pontosan tudta, hogy a gyerekeké a jövő, őket kell megtanítanunk a Föld, a növények, az állatok, az élőlények szeretetére. Örömmel tett eleget minden felkérésnek, amely óvodából, iskolából érkezett.

6. Hűség mindenekelőtt

Bálint gazda az az ember volt, aki nem váltogatta évente munkahelyeit. Kitartása, hűsége unikumnak számított a mai rohanó, gyorsan változó világban. Ahogyan ő fogalmazott: „Egész életemet a hűség jellemezte, hűség a hazához, a termőföldhöz.”

Forrás: Bálint György – Bánó András: Bálint gazda. A százéves kertész című könyve

Kapcsolódó
Elment az ország kertésze: emlékezetes gondolatok Bálint gazdától
"Sokat gondolok arra, mi van az élet után, van-e Isten, és talán egy napon azt is meg fogom tudni, hogy mi történt pontosan az édesanyámmal."
Olvasói sztorik