Kertünk-Portánk

Továbbviszi Bálint gazda örökségét Kalap Jakab

Az Ültess fát! mozgalommal folytatódik a 100 év-100 óvoda-100 facsemete program.

A legifjabb korosztály, az óvodások környezeti nevelése egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban. E nemes pedagógiai célok elkötelezett híve Jakab Zsolt, azaz Kalap Jakab, aki a nemrégiben elhunyt Bálint gazda 100. születésnapja előtt – az ország kertészével „szövetkezve” – indította el az „Ültess fát!” mozgalmat. Ennek keretében Kalap Jakab az ország 100 óvodájában gyerekekkel együtt ülteti el a Bálint Gyuri bácsi által – még életében – ajándékozott 100 facsemetét.

A tervek szerint a program során a 100 facsemetét 2019 őszén és 2020 tavaszán ültették volna el, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. A 100 fának van gazdája, ám ahol a tavaszi járványügyi korlátozások miatt nem ültethették el, azokban az óvodákban idén ősszel és 2021 tavaszán szeretnék pótolni azt.

Közben 2020 júniusában elhunyt sokak kedvelt és tisztelt Gyuri bácsija, a Prima Primissima-díjjal is elismertdr. Bálint György.

Gyuri bácsival először egy füvészkerti gyerekprogramon találkoztunk, ahol végignézte előadásunkat és hallotta dalainkat. Ekkor született meg a barátságunk, amire nagyon büszkék vagyunk. Bálint gazda akkor arra kért, hogy minél több gyermekhez juttassuk el üzenetünket, meséljünk és énekeljünk nekik a természetről. Így is tettünk, és örökségét ápolva a jövőben is folytatjuk az Ültess fát! mozgalmat

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Kalap Jakab.

A Kalap Jakab Produkció 5 éve került bele a gyermekműsorok hazai vérkeringésébe. Örömükre rövid idő alatt megszerették őket a gyerekek, szülők  és a pedagógusok is. Fő üzeneteik a természetvédelem, a felelős állattartás, az értékek megőrzése, a játékosság, a vidámság, a legfontosabb érték pedig a család.

Nagyon nagy öröm számunkra ez a program! Elég csak nézni a gyerekek arcát műsor közben, amikor kicsi madarat mentünk, fát ültetünk, nevetünk, táncolunk. Nagyon hálásak vagyunk Bálint Györgynek, hogy a nevét adta mindehhez és volt alkalom arra is, hogy közösen ültethettünk! A programból kinőtt Ültess Fát! mozgalom nem fejeződik be a 100. fánál, mert a siker új távlatokat nyitott meg

– vázolta terveiket a mozgalom megálmodója.

Az Ültess fát! mozgalomhoz történő csatlakozásról IDE KATTINTVA vagy a kalapjakabiroda@gmail.com e-mail címen kapható bővebb információ.

Kiemelt kép: Jakab Zsolt

Bálint gazda vallja, hogy a munka életben tartja az embert
A 98 éves Bálint György számára rossz érzés, ha egy nap nem jut semmire.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik