Életmód

A bojlisok legütősebb aprócikkei, amire minden pontyhorgásznak szüksége lehet

Ezen apróságokkal a tarsolyunkban nem érhet minket olyan meglepetés, amihez ne tudnánk alkalmazkodni.

Új naptári évbe léptünk, napról-napra közeledik az újabb horgászszezon. Ez az átmeneti időszak tökéletes felszereléseink karbantartására, az új szezonra való felkészülésre és a hiányzó dolgok pótlására. Íme néhány hasznos aprócikk, amelyek jó szolgálatot tehetnek a nagypontyok becserkészésében, így helyük lehet minden pontyhorgász kelléktárában. Ezen apróságokkal a tarsolyunkban nem érhet minket olyan meglepetés, amihez ne tudnánk alkalmazkodni. A lista ugyan részben szubjektív és nagyrészt ismert termékeket tartalmaz, de bízunk benne, hogy sokaknak segítséget tud nyújtani majd az év eleji felkészülésben.

1. Bait floss
A csaliselyem nem újkeletű technika a horogcsali rögzítésében, azonban itthon közel sem elterjedt és nincsenek kiaknázva az általa kínált csalizási opciók. Könnyen kezelhető anyagról beszélünk, amellyel pillanatok alatt lehet rendkívül stabilan rögzíteni a csalit/csalikombinációt. Abban az esetben is hasznos szolgálatot tehet, ha véletlenül a kelleténél rövidebbre sikerült a hajszálelőke vagy netán előkecsere nélkül szeretnénk nagyobb csalikombinációt kipróbálni: használatával ugyanis egy mozdulattal meghosszabbítható a hajszálelőke.

2. Karikás mikroforgó

Rengeteg olyan végszerelék-kombináció ismert, amelyek használata során nem klasszikus hajszálelőkére történik a csalizás. Ennek egyik komponense az egyes pontban ismertetett baitfloss, míg a másik a karikás mikroforgó. Ebbe a mikroforgóba történik a csaliselyem és ezáltal a csalikombináció rögzítése. Bármilyen végszereléktípushoz és csalizási módozathoz használható. Legyen az bármilyen pop-up, süllyedő vagy hóember kombináció, a mikroforgó tökéletes csalirögzítést kínál. Olyan fogós előkék összeállításának fontos alkotórésze, mint a spinner-rig, D-rig, Slip-d rig, german rig, multi rig.

3. Horogbefordító

Az elmúlt évek legnagyobb slágertermékei közé tartoznak a megannyi méretben, színben és formában kapható horogbefordítók. Használatuk elősegíti, hogy a horog az akadáshoz leginkább megfelelő pozícióba kerüljön. Szinte teljesen felváltották az erre a célra ezelőtt használt zsugorcsöveket. A zsugorcsövekkel ellentétben a befordítók nem igényelnek hőkezelést, rövidebb idő alatt kisebb eszközigénnyel teszik lehetővé a tökéletesen akadó horogelőkék elkészítését. Manapság már D-righez illetve Zig-righez specializált befordítók is rendelkezésünkre állnak, így minden esetben meg fogjuk találni a számunkra leginkább megfelelő darabot.

4. Zsinórhámozó és csomóhúzó

Szintén nagyon praktikus eszköz, amely talán már most is ott van minden pontyhorgász dobozában. Neve egyértelműen jelzi, hogy eme kis eszközök több esetben is hasznosnak bizonyulnak, multifunkciósak. Bevonatos előkezsinórok merev külső borításának eltávolítása, csomók meghúzása, kötések oldása/fellazítása mind egy mozdulattal megoldható ezzel a “szerszámmal”.

5. Horogélező

Napjainkban már elképzelhetetlen egy pontyhorgász doboza horogélezéshez szükséges eszközök nélkül. Köves vagy akadós a meder fenék, amely erőteljesen koptatja horgunkat? Netán fárasztás közben csorbult ki horgunk hegye, mert csontos szájrészbe akadt? A horogélező segítségével pár mozdulattal tökéletessé és szinte újjá tudjuk varázsolni horgainkat. Használata idő-, és költségtakarékos. Anélkül folytathatjuk a horgászatot, hogy előkét kellene cserélni és használatával azokat a horgokat is meg lehet menteni, amelyek nélküle minden bizonnyal a kukában végeznék. Egy megfelelő módon fent horog ráadásul sokkal nagyobb eséllyel, sokkal jobban akad. Bátran használjuk akkor is, ha kedvenc horgunkat most vettük ki a csomagolásból, ugyanis a „gyári” horgok is szépen feljavíthatók minimális időráfordítással. Ne menjünk véletlenre!

6. Ólomkapocs

Legalább tucatnyi változata van jelen a piacon, a gyártók évről- évre igyekeznek tökéletesíteni. Használata számos előnnyel jár:
– Segítségével rendkívül gyorsan összeállítható végszereléket kapunk
– Nagy távolságra történő gubancmentes dobást biztosít
– Szükséges helyzetben szerelékünk elhagyóssá válik, így elkerülhetőek a nem kívánt halvesztések.
– Fix és csúszó rendszerben is használható
Kaphatóak már olyan összeállításban is, melyben az ólomkapocs valamint a horogelőke rögzítéséhez szükséges gyorskapocs/karika egy rendszert képez, ezáltal még praktikusabbak és még könnyebbé teszik a horgászok dolgát.

7. Krimpelő fogó

A krimpelés forradalmasította az előkészítést a pontyhorgászatban. A ragadozóhal horgászatban már korábban is használt volt, a pontyhorgászatban azonban pár éve jelent meg. Segítségével gyorsan lehet nagy teherbírású, letisztult előkéket készíteni azon fluorocarbon zsinórokból is, amelyek vastagságuk és/vagy merevségük miatt már nem köthetőek. Bármilyen fluorocarbon zsinórra épülő pop-up vagy esetleg Combi élőkét is szeretnénk elkészíteni, bátran krimpeljünk!

8. PVA eszközök

A vízben oldódó polivinil-alkohol (PVA) kiegészítőket senkinek nem kell bemutatni. Ezen termékek tárháza szintén nagyon széles, többfajta formában találkozhatunk vele a boltok polcain: zsinór, szalag, többféle méretű háló és tasak. Hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen, gondoljunk csak az utóbbi években futótűzként terjedő PVA Bag technika sikerességére. A PVA termékek használatával pontos, koncentrált etetést tudunk kialakítani, a horogcsalink csalogatóhatását nagymértékben fokozhatjuk. Csak a fantázia szab határt, hogy milyen pontycsemegével töltjük meg a hálónkat vagy tasakunkat.

9. Felszíni úszó

A felszíni horgászat szintén nem modernkori találmány, létjogosultságát újra és újra bizonyítja. Ennek ellenére a pontyhorgászoknak csak nagyon kis töredéke alkalmazza a felszíni módszereket. Ezek a technikák azonban rengeteg kapáshoz segítenek hozzá, amikor a fenéken egyszerűen nem tudunk kapást kicsikarni. A felszíni horgászat számunkra a legjobban kedvelt módszerek közé tartozik. Minimális felszerelést igényel, emellett kifejezetten izgalmas látott halakra horgászni és a felszíni kapások is hatalmas élményt adnak. Egy felszíni úszó nem foglal el sok helyet, minden horgászdoboz szinte kötelező eleme.

10. Vízközti horgászat kiegészítői

A zig rig használata hazánkban kis túlzással még mindig misztifikumnak számít. Alig található olyan horgász, aki már ne hallott volna róla, azonban nagyon kevesen adják a fejüket a technika kipróbálására, és többnyire ők is bizonytalanok abban, miként is kezdjék el. Célhalaink azonban igencsak sok időt töltenek el a vízoszlop különböző magasságaiban. Ha meg tudjuk horgászni a vízoszlop eltérő tartományait, nagyban növeljük a kapás esélyét és akkor is össze tudjuk halazni a matracunkat, amikor a fenékről bizony egyetlen kapás nélkül vennénk ki a szerelékünket. A technika a felmelegedő, tavaszi vizekben igencsak hatásos fegyver lehet bajszos barátaink megfogásában, azonban egész évben jó szolgálatot tehet, amikor a halakat nem a fenéken sejtjük. Egy zig rig készlet minimális helyet foglal, a táskánk legkisebb zsebében is elfér, azonban bármikor “életmentő” lehet. Ne hagyjuk hát otthon!

Szponzorált tartalom

A cikk a Halcatraz Webáruház támogatásával készült.

Kapcsolódó
Hat aranyszabály a tökéletes sült hal készítéséhez
Néhány praktika, amit érdemes betartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik