Életmód

Szentgotthárdon megelégelték a hódok által okozott károkat

pixabay
pixabay
A város alpolgármestere szerint a hódokat be kell fogni és el kell szállítani olyan területekre, ahol zavartalanul folytathatják áldásos tevékenységüket.

Hadat üzent a hódoknak Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere, aki befogatná és elszállíttatná az állatokat oda, ahol nem okoznak károkat, vette észre az alpolgármester Facebook bejegyzését a Nyugat.hu.

Kapcsolódó
Túl jól érzik magukat Magyarországon a hódok
A probléma az, hogy a hódnak nincsen természetes ellenségei, hazánkban viszont a ritkítását vagy a kilövését is szigorú szabályok tiltják.

Az alpolgármester emlékeztet rá, hogy közel egy évtizede “valakik” azt gondolták, hogy telepítsenek hódokat az Őrség, a Vend vidék, jelesül a Rába környezetében, oda, ahol emberemlékezet óta nem éltek ezek a rágcsáló, növényevő állatok.

Mostanáig tűrtünk, hallgattunk, tárgyaltunk, együttműködtünk és próbáltuk megérteni a megérthetetlent

– fogalmaz Labrintz Béla, utalva arra, hogy egyre több a hódokkal foglalkozó írás, az elégedetlenség, sokasodnak a bejelentések a szentgotthárdi önkormányzatnál, még a képviselő-testület is foglalkozott a kérdéssel.

facebook/tóth tibor

Hangsúlyozva, hogy semmilyen állatvédelmi törvény nem írhatja felül az emberek jogait, s hogy ne védjük a hódokat, hanem magunkat védjük meg a hódoktól, az alpolgármester leírja, milyen veszélyt jelentenek a hódok, ha az említett területeken maradnak.

  • A Rába vonalának teljes szakaszán az ártéri erdőket (amelyek közvetlenül hozzájárulnak a föld vízmegtartó erejéhez és ezzel a klímavédelemhez is) öt éven belül a hódok szinte teljesen le fogják tarolni.
  • A folyóba és patakokba dőlt fák eltakarítása a vízügyi igazgatóságnak plusz feladatot, nem kevés anyagi megterhelést okozott már eddig is és ezen felül óriási árvízvédelmi kockázatot jelent a jövőben.
  • Farkasfán, Máriaújfaluban a patakok környezetében élők az egyre szaporodó hódvárak miatt egy esős időszakban közvetlen életveszélyben vannak, mert egy áradás esetén katasztrófa helyzet alakulhat ki.
  • Ugyancsak életveszélyben vannak a Hársas-tó teljes környezetében a turisták, horgászok, gyermekek, mert bármikor bekövetkezhet a tragédia, ha egy hódok által kifaragott fa kidől.
  • Számos karácsonyfás a múlt év decemberében nem tudta értékesíteni a fáit, mert a hódok által elárasztott területet nem tudta megközelíteni, jelenleg is nagy területek vannak víz alatt.
  • Szentgotthárd és Máriaújfalu között lévő patakon átvezető út egy villámárvíz kialakulásakor járhatatlanná válhat, belegondolni is rossz, hogy egy útlezárás milyen káoszt okozhat.

Labritz Béla arra kérte az érintett civil szervezeteket, horgászokat, földtulajdonosokat, hogy hiteles dokumentumokkal, fényképekkel bizonyítsák be, hogy a hódoknak semmi helye ott, ahol veszélyeztetik az emberek biztonságát, értékeiket és megélhetésüket.

A hódokat be kell fogni és el kell szállítani olyan területekre, ahol zavartalanul folytathatják áldásos tevékenységüket

– summázza véleményét az alpolgármester.

Bejegyzését hozzászólások és a hódok által okozott károkról készült fotók sokasága követte, melyek IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Hódok nyomaira bukkantak a Hortobágyi-halastavaknál
A hazai állomány nagysága mára megközelítheti akár a 10 ezer egyedet is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik