Életmód

A tizedik lakos ünnepli századik születésnapját a „hosszú élet” falujában

Minden valószínűség szerint rekordot dönt napokon belül az olaszországi Perdasdefogu, miután az 1765 fős hegyvidéki, a világtól eléggé elszigetelt faluban a tizedik ember is betölti a századik életévét, írja a Guardian.

Vittorio Lai, becenevén Pistol szombaton lett százéves, és még ma is aktív: gyakran vezet autót és jár vaddisznókra is vadászni. Ezen a héten Piuccia Lai is a 100. születésnapját ünnepli, így már tízen lesznek a településen, akik átlépték ezt a kerek számot.

A lap beszámolója szerint Szardínia egyike azon öt régiónak a világon, ahol meglehetősen magas azoknak az aránya, akik a százéves kort is megélik. A szigeten összesen 534 ember 100 éves vagy annál idősebb jelenleg.

Perdasdefogu viszont még a térségben is kiemelkedő az emberek korfáját tekintve, Szardínián ugyanis egyetlen más olyan település sincs, ahol a százévesek száma elérné a tízet. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy relatíve kis faluról van szó.

Az olasz településről elsőként 2012-ben lehetett hallani a hírekben. Akkor a kilenc lány- és fiútestvérből álló Melis család került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hiszen életkoruk összeadva 818-at tett ki.

Guinness World Records

Perdasdefogu valaha volt legidősebb lakosa Consolata Melis volt, a testvérek közül is a legidősebb, aki 2015-ben 108 évesen hunyt el. A korelnök ma a 104 éves Antonio Brundu a faluban.

Vittorio Lai onnan kapta a Pistol becenevet, hogy első vaddisznóját még 13 évesen lőtte. Visszaemlékezése szerint akkoriban a vadászattal sikerült megakadályozni az éhínséget a településen.

Mint fogalmazott, élete során több száz munkája volt, dolgozott pásztorként, raktárosként és szakácsként is többek között, pedig főzni sem tudott akkoriban. Felesége, Maria 97 éves.

Ő apáca akart lenni. Azt mondtam neki, oké, akkor én pap leszek vagy szerzetes

– mesélte mosolyogva.

A faluban egybegyűlnek, ha valaki a 100. születésnapját ünnepli, de a koronavírus-járvány miatt ezt óvatosan teszik egy ideje.

A százévesek száma Piuccia Lai születésnapján éri majd el a tízet február 21-én.

Kutatók egyébként rendszeresen foglalkoznak Perdasdefoguval, hogy vajon miért élnek ott ilyen sokáig az emberek. Lai szerint a kulcs az, hogy sosem tele hassal áll fel az asztaltól, kevés húst eszik és alig-alig fogyaszt kávét.

Kapcsolódó
Az olasz falu, ahol nem beszélnek olaszul
Gyakran csak Olaszország kis Provenceként emlegetik a települést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik