Életmód

Július 14-én rajtol Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye a Balatonon

mti/varga györgy
mti/varga györgy
A hajósoknak a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres távot kell teljesíteniük.

2022. július 14-én rajtol el az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye – jelentették be szombaton a Budapest Boat Show-n.

Kapcsolódó
A Kékszalagról nevezik el Balatonfüred új sétányát
A munkálatok hamarosan meg is kezdődnek.

A sportági szövetség (MVSZ) tájékoztatása szerint a Balaton-kerülő vitorlás viadal idején számos program várja a tó körül és Balatonfüreden is az érdeklődőket.

Nagyszerű dolog látni, ahogy növekszik a vitorlázás fiatal közössége, elég csak megnéznünk az MVSZ Vitorlás Suli Programjában résztvevők számát, vagy ránézni a február 20-án befejeződött Palamós Optimist Trophy eredményeire

– mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, hangsúlyozva, természetesen más a versenysport és más a rekreációs célú vitorlázás.

A szakember annak a véleményének adott hangot, hogy azok a gyerekek, akik a Balatonnál a szüleikkel kezdik el a vitorlázást, potenciálisan élsportolók is lehetnek.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A hajósoknak a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres távot kell teljesíteniük.

A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty – egy kétárbocos, magyar fejlesztésű katamarán – tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba.

A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot.

Tavaly az 53. Kékszalagon címét megvédve a Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként a balatonfüredi célvonalon. (MTI)

Kapcsolódó
Receptre írnák fel a vitorlázást a siófoki orvosok
Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlott ez a sport.
Olvasói sztorik