Életmód

Ötlövetű számszeríjjal és ehető vadnövényekkel készül a túlélésre a kismarosi prepper

Medveczki Zoltán
Medveczki Zoltán
Apokaliptikus forgatókönyvet jósol az erdész.

Egynapi hideg élelem helyett hónapokra, sőt, akár szűk esztendőkre kell felkészülni azoknak, akik túl akarják élni a fogyasztói társadalom összeomlását. Medveczki Zoltán szerint a katasztrofális jövő elkerülhetetlen, de előrelátással a legnehezebb helyzetek is túlélhetők. A kismarosi erdész és követői, a magyarországi prepperek.

Kapcsolódó
Élőfalvak, ahol a saját bőrén érezheti az ember a természet luxusát
Az élőfalvak emberei éltetik tovább a hagyományos, szerves kultúrát Magyarországon.

Ökosan gondolkoznak

Hogyan gyűjtsünk ehető vadnövényt, gombát, gyógynövényt a természetben? Természetgyógyász módszerekkel hogyan adhatunk választ szervezetünk betegségeire? Melyek a legcélravezetőbb önvédelmi módszerek, üzemanyag és elektromos energia előállítási módok? Hogyan kommunikálhatunk egymással rádióamatőrként vagy postagalambokkal? Házunk fűtésére, hűtésére viharokkal szembeni védelmére milyen lépéseket tehetünk? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresnek választ itthon és a nagyvilág számos országában a prepperek.

Medveczki Zoltán

Költözzünk vidékre!

Medveczki Zoltán gombaszakértő-erdész 1988 óta készül a legrosszabb forgatókönyvre, ez a törekvés befolyásolta már a párválasztását is.

Olyan feleséget kerestem és találtam, akinek értelme képes a valóság befogadására. Mindhárom gyermekemet ebben a szellemben neveltem. Az önállóság megteremtése, a feleslegtermelés -önmagamat és családomat védő holdudvar, a legfontosabb lépések közé tartozik, amit ez idáig tettem

– mesélte a prepper, hozzáfűzve, túlságosan nagy erőfeszítésbe nem kerülne, ha egyik napról a másikra le kellene válni a közművekről.

Medveczki Zoltán

Minden érdeklődőnek azt tanácsolom, hogy vidéki ingatlanban, termelésre alkalmas földterülettel, saját kúttal és szennyvízfeldolgozó rendszerrel, villamos áram termelő egységgel keresse a jövőt. Ezzel együtt a tudatos közösség építéssel élhetjük túl a nehéz időket

– javasolja.

A gomba-szakellenőr szerint a városlakóknak nem sok esélyük van a túlélésre. Egy tornádó tavaly például Csehországban megoldhatatlan feladat elé állította a lakosságot.

Olyan házat kell építeni, ami a viharoknak, a vízhiánynak, a perzselő hőségnek és a mínusz 30 foknál alacsonyabb hőmérsékletnek is ellenáll. A tehetősebbek akár leutánozhatják az inka építészet öntött kövekből emelt, földrengésbiztos házait

– sorolta ötleteit az erdész.

Medveczki Zoltán

Bárka és túlélőbázis

A hazai prepper mozgalom tagjai az ősi magyar tradíciók mellett a legfejlettebb zöld minimalista technológiát alkalmazzák. A különös életformát magányos Don Quijoteként, akár családként, kisebb közösségként, egy országos hálózat részeként bárki megélheti. A bárkaszint egy kis közösség, néhány család összefogása az önellátás érdekében. A túlélőbázis már jóval nagyobb szerkezeti egység, legalább 50-100 család összefogását jelenti, akik az alapvető közszükségleti cikkek termelését is maguk végeznék.

Erősségek és gyengeségek

Az első Országos Prepper Találkozón a résztvevők pontozták egymást. Az elért pontszámokkal az érdeklődőket szembesíteni lehet azzal, hol tartanak a felkészülésben.

Medveczki Zoltán

Ha túlértékeljük és becsapjuk magunkat, az hosszabb távon nem szerencsés. Saját magam is csak a túlélésre törekvők legalsó pontszámát tudtam elérni objektív válaszadással, nekem is van mit javítanom a felkészültségen. Mindenkinek azt tanácsolom, ne féljen a jövőtől. Bölcsességünk révén csukjuk be azokat a kapukat, amelyek ehhez a civilizációhoz kötnek bennünket, és akkor lehetőségekkel teli új kapuk tárulnak ki előttünk

– vélekedett Medveczki Zoltán.

A természet asztaláról

A dél-amerikai indiánok a ropogósra sült tarantulára esküsznek, az előrelátó magyar erdész inkább a növényekben hisz, Facebook-csoportjában osztja meg tudását az érdeklődőkkel. A megosztásokból kiderül, hogyan válik terített asztallá számunkra erdő és mező.

A vérbükk zsenge levele például ehető, a komlóhajtás fogyasztásával pedig a zöldbabot pótolhatjuk. A fiatal lucfenyőhajtást bepanírozva ki lehet rántani, de szörpnek is kiváló alapanyag. A különleges pisztric gombából tárkonyos savanyúságot készíthetünk.

Medveczki Zoltán receptjei fenyőhajtásból

Fenyőszörp

Hozzávalók: friss fenyőhajtások, víz, minden literjéhez 1 kg cukor

Medveczki Zoltán

Elkészítése

  •  A friss fenyőhajtásokat egy fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, felforraljuk, majd pár percig főzzük.
  • Ezt követően egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, a visszamaradt folyadékot megmérjük, s annyi kiló cukrot teszünk hozzá, ahány liter a folyadék.
  • Felforraljuk, s ha teljesen feloldódott a cukor, tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd kihűlésig száraz dunsztba tesszük.
  • Ha duglász fenyőből készítjük, akkor narancsillatú lesz!

Kirántott fenyőhajtás

  • A friss idei fenyőhajtást (egytűs fenyőké – luc, szerbluc, ezüstfenyő, duglászfenyő) megmossuk, bepanírozzuk és olajban kisütjük.
  • Legjobb a lenmagolaj hozzá, olyan lesz tőle a panír íze, mint a rántott halnak.
  • Az átsült, ropogós fenyőtűk zamata a megsült halszálkára emlékeztetik az embert.
Kapcsolódó
Flóra és Huba hittel vallják: a jövő falun lakik
Sajtot készít, biogázt termel, turistákat fogad és önellátásra törekszik a fiatal pár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik