Életmód

Egészségünk őre a hársfavirág, most érdemes gyűjteni

pixabay.com
pixabay.com
Begyűjtésnél mindenféleképpen kíméljük a fákat! Ne törjük le a jövő évi virágokat rejtő ágakat és lehetőleg azokról a fákról szedjük a virágokat, ahol a levegő tiszta, szennyezetlen!

Ezekben a napokban virágzik hazánk egyik legkedveltebb fája, a hárs, melynek virágait a népi gyógyászat már nagyon régóta használja gyógyitalként.

A hárs virágából a legtöbben gyógyteát készítenek, amit megfázásra, légúti panaszokra, köhögéscsillapításra fogyasztanak, de nyugtató hatása is van, valamint fejfájásra is gyógyírt jelent.

Aki gyógyitalt szeretne készíteni a virágokból, érdemes azt ezekben a napokban, még a virágzás kezdetén begyűjtenie, ám nem árt tudni, hogy nem mindegyik hársfajta virága alkalmas otthoni használatra, írja Bálint Gazda weboldala.

Kapcsolódó
Javában tart a bodza- és az akácszüret
Magyarországon a becslések szerint öt-, nyolcezer ember foglalkozik hivatásszerűen gyógynövények gyűjtésével.

A nemzetség három faja található meg a Kárpát-medencében, ezek közül csak kettőt tudunk otthon hasznosítani. Az aprólevelű hárs leveleinek színe és fonákja kopasz, szőrtelen, az érzugokban levő szőröcskék barnák vagy rőtszínűek.

A széleslevelű hárs levelei nagyobbak, ugyancsak kopaszak, de az érzugok szőrei fehérek. Az ezüsthárs leveleinek a fonákja molyhos, fehér, ezüstszínű. Ez utóbbi virága csak ipari célokra használható.

A hársvirág begyűjtésének legoptimálisabb időszaka az, amikor a virágok kétharmada kinyílott, a többi pedig feslik A korábban vagy későbben begyűjtött virág kisebb értékű, kevesebb hatóanyagot tartalmaz. A leszedett virágokat 2-3 centiméter vastag rétegben kiterítve, szellős, lehetőleg árnyékos helyen kell megszárítani és tüll, vászon vagy papírzacskóban tárolni felhasználásukig.

A szárított virágok kellemesen erős méz illatot árasztanak, ízük édeskés és enyhén fanyar.

Begyűjtésnél mindenféleképpen kíméljük a fákat! Ne törjük le a jövő évi virágokat rejtő ágakat és lehetőleg azokról a fákról szedjük a virágokat, ahol a levegő tiszta, szennyezetlen!

Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik