Életmód

Tippek szakemberektől a tökéletes nyaraláshoz

Pixabay
Pixabay
Egész évben hajtunk, dolgozunk és várjuk a nyarat, hogy feltöltsük a lemerült akkumulátorainkat, de egyáltalán nem olyan egyszerű megtalálni az ideális, pihentető nyaralás helyét és módját. Egy utazási és egy mentálhigiénés szakember segít most eligazodni.

Először az utazási szakember beszélt arról a Sokszínű vidéknek, hogy már a nyaralás helyszínének, a szolgáltatások minőségének, formáinak a megválasztásánál is meg kell először határoznunk, hogy mi a célunk az utazással.

A nyaralási célt, módot a saját személyiségéhez, habitusához, a fizikai, lelki adottságaihoz kell megválasztania mindenkinek. Van, aki szereti az aktívabb nyaralási formát, mert az kapcsolja ki és van, aki szeretné elkerülni a nyüzsgést, a forgatagot, a sok programot, mert ő a csendet, a nyugalmat keresi

– mondta el egy utazási iroda tulajdonosa.

Ha megvan az elképzelésünk, akkor forduljunk szakemberhez, utazási irodához, utazásszervezőhöz, mert ők itt már hatékonyan bírnak belépni a nyaralásunk tervezésébe és sokat segíthetnek azzal a tudással, tapasztalattal, információval és kapcsolatrendszerrel, amivel rendelkeznek.

Megtudtuk a szakembertől, hogy már az uticél megválasztásánál fontos tanács lehet a klímahelyzet, ugyanis néhány évtized alatt sokat változtak az időjárási viszonyok. Időben fel kell mérni, hogy mikor megyünk és hová, mert ma már nem lesz kellemes nyaralásunk, ha ragaszkodunk Egyiptomhoz, ahol a nyári hónapokban 50 fokos a hőség, a napon nem lehet megmaradni, de ilyen a népszerű Törökország, Dubaj, Kanári-szigetek és Florida is.

Az egyik utazási csoportban írta valaki, hogy megy júniusban nyaralni Dubajba a kétéves gyerekével. Elég sokan próbálták észhez téríteni, hogy ez konkrétan kínszenvedés, nem nyaralás. Ez pedig biztos egy olyan tervezés volt, hogy látta a Wizz Air oldalán, hogy hatalmas leértékelés, 25 ezer forintos repülőjegy Dubajba. De épp azért ilyen olcsó, mert senki nem megy az 50-55 fokos sivatagi hőségbe nyaralni

– érzékeltette egy példán keresztül a szakember, hogy miért is kell körültekintőnek lennünk.

Pixabay

Legyen egy listánk

Az utazónak meg kell fogalmaznia, hogy mit vár el az egy héttől, tíz naptól, míg nyaral. A kényelmet, egy all inclusive szolgáltatású szállodában, ahol nem kell minden nap a helyi éttermet megkeresni, boltba menni, hanem ki van szolgálva és gazdag a választék programokban, sportolási lehetőségekben is. Viszont van, aki meg épp azt élvezi, hogy kap egy reggelit vagy még azt sem, és inkább felfedezi a helyet, ahol van, étteremben eszik, pékségnél, halpiacon vásárol vagy grillpartit rendez egy kisházban a domboldalon.

Az a legjobb, ha leülünk, átgondoljuk az igényünket és leírjuk egy papírra: írjunk egy listát, hiszen egy egyszerű bevásárlást is így kezdünk el, nem igaz?

– így az utazási szakember, aki a belföldi turizmussal kapcsolatban úgy tapasztalta, hogy egyre több ember vágyik egyfajta elvonulásra.

ANNAFÜRDŐ VENDÉGHÁZ ÉS ERDEI ISKOLA / FACEBOOK

Sokan nem feltétlen a négycsillagos wellness hotelek kínálatát keresik, hanem a természetközeliséget, nyugalmat, egyszerűséget, és az ország nagyon felkészült már erre a turizmusra. Tele vannak a szállást kínáló oldalak a kisebb, nagyobb vendégházakkal, víkendházakkal, ahol felszereltségtől függően van dézsafürdő, jakuzzi, kertikonyha, grill és gyönyörű panoráma.

Itt is igaz az, amit a külföldi utazásnál említettem már, hogy az egyénnek kell megfogalmazni a vágyait, mert ha neki a kényelem kell, a napi háromszori étkezés, programkínálat, akkor válassza a szállodákat, de ha akar egy takaros vendégházban relaxálni, esténként sütögetni, borozni és a természetet élvezni, akkor pedig válassza azt.

A pihentető pihenés

Elegendő időt szánni a regenerálódásra fontos része testi, lelki egészségünk megőrzésének.

Pihenésnek nevezünk minden olyan örömöt és kikapcsolódást nyújtó aktív és passzív tevékenységet, ami a mindennapok feszültsége alól felold bennünket. Formája lehet aktív és passzív. Szervezetünknek mindkettőre szüksége van, ám mérlegelnünk kell, melyiket helyezzük előtérbe

– erről már Kovács Anita Anna, mentálhigiénés szakember beszélt nekünk, aki kifejtette, hogy kinek javasolja a passzív és kinek az aktív pihenést.

A passzív pihenés jellemzője, hogy fizikailag nem, vagy alig veszi igénybe a szervezetet. Egy igazán fárasztó munkanap után a legtöbben erre vágyunk. Ezért nemcsak a fizikai, hanem a szellemi munkát végzők is vágyhatnak elcsendesülésre. A passzív pihenés jellemzően a zenehallgatás, olvasás, egy jó film, könnyű kerti munka, de ide tartozik az alvás, a relaxáció és lehet, hogy meglepő, de a játék is.

Mentális egészségünkért sokat teszünk, amikor felnőttként is megmaradunk egy kicsit játékosnak. Baráti körben, vagy gyerekeinkkel egy vidám társasjáték igazán építő élmény. Művészi elvárások nélkül, csak úgy, a színek öröméért festegetni, egy szál virágot lerajzolni, rég porosodó kézimunkát elővenni a zajos hétköznapokból a csendességbe vezet, kreativitásunk örömöt ad

– részletezte a szakember hozzátéve, hogy mielőtt nemet mondanánk, csak azért, mert sosem próbáltuk, gondoljunk bele abba, mennyire fontos a mindennapokban, hogy határinkat rugalmasabbá tegyük.

Kapcsolódó

Az aktív pihenés fizikai erő kifejtésével jár, mégis tökéletes kikapcsolódást, feltöltődést nyújt testileg, lelkileg egyaránt. Leginkább azoknak javasolt, akik irodában dolgoznak, szellemi munkát végeznek és a számítógép előtt töltik el napjukat.

Az aktív pihenéshez tartoznak a különböző sportolási formák. Ez lehet nyáron kerékpározás, futás, úszás, kajak-kenuzás, strandröplabda, a túrázás a fizikai teljesítmény mellett a természettel való kapcsolódás okán is nyugalmat, feltöltődést ad. Télen pedig a síelés, snowboardozás, korcsolyázás. Fontos, hogy ne csupán a teljesítmény legyen a lényeg. Erőnket próbára tenni sosem árt, de az sem pihentet, ha nagy kihívások közt túlhajtjuk magunkat

Együtt és egyedül

Mindenki tudja, érzi, hogy létfontosságú az az idő, amikor el tudja engedni a nyomasztó gondolatokat, teljesen ki tud kapcsolni. Oldódik az életedben felmerülő problémákkal kapcsolatos szorongás, így stresszoldó hatása van. Feltéve, ha nem megyünk egymás agyára.

Meg kell találnunk az egyensúlyt az én-idő, és a közös programok között. Szükségünk van egy kis magányra is a töltődéshez, de ne azon áron, hogy megbántjuk azokat, akik vágynak társaságunkra. Megegyezéssel jelöljük ki határainkat, és adjunk is magunkból, fogadjuk is be azt, amit személyes környezetünk szeretne felénk nyújtani. Felemelő élmény lehet, ha hosszabb időre kikapcsoljuk telefonunkat, minőségi időt adunk saját magunknak, családunknak, társainknak. Legyen szabad egy kicsit semmit sem tenni

– mondta el Kovács Anita Anna.

A szakember arra is bíztat, hogy bizony nem árt a gyermekeinknek sem egy kicsit unatkozni, főként okos eszközök nélkül.

Jó szülőként szeretnénk élménydús programokkal megajándékozni őket, de mindemellett az is fejleszti akaratukat, kreativitásukat, ha saját maguk találnak kivezető utat az unalomból. Hagyjuk meg nekik néha ezt a lehetőséget is!

– tette hozzá. A recept tehát adott, már csak ki kell belőle főznie mindenkinek a maga élménymenüjét…

Kapcsolódó
4 tipp, hogy megússzuk a nyaralást betegség nélkül
Természetes megoldások segíthetnek a baj megelőzésében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik