Életmód

Ezekre figyeljünk, ha a nyári nagy melegben futunk

Unsplash.com
Unsplash.com
Sokan figyelmen kívül hagyják a futás közben fellépő fejfájást, gyengeséget, pedig ezek a túlhevülés jelei is lehetnek.

Aki rendszeresen fut, azt a nyári napok és a meleg sem tántoríthatja el jó szokásától. Ám a felhevülés veszélye miatt mindenképpen jobban oda kell figyelni a kockázatokra a nyári futások alkalmával, hívja fel a figyelmet a Diéta és Fitnesz.

Kapcsolódó
Rendszeres mozgással megőrizhető a lelki egészség
A Semmelweis Egyetem kutatói 1334 fős mintán végezték a felmérést, és a pandémia miatti életmódváltozásunkat vizsgálták.

Sokan figyelmen kívül hagyják a futás közben fellépő fejfájást, gyengeséget, pedig a fejfájás, a szédülés, az émelygés, a gyengeség a túlhevülés jelei is lehetnek. Súlyosabb esetben hősokk is kialakulhat, amihez már orvost célszerű hívni.

Természetesen jobb, ha ez utóbbit nem várjuk meg, és az első tünetek észlelésekor árnyékba húzódunk pihenni.

De mire is kell odafigyelni? Milyen szabályokat érdemes betartani nyáron?

Fussunk többen egyszerre!
Ha társaságban futunk, az nemcsak azért jó, mert van kihez szólni edzés közben, hanem azért is, mert kéznél van a segítség, ha valaki esetleg rosszul lenne. Ráadásul, ha a másik akkor is tovább akar futni, amikor már nem kellene, kicsit vissza is lehet fogni egymást.

Mindenképpen hidratáljunk!
A melegben különösen fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vizet. Az általános szabály szerint minden fél kilóra, ami edzés közben lemegy a súlyunkból, fél liter vizet kell meginni. Persze ezt nem kell egyszerre, de sokkal jobb, ha nem várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, hanem folyamatosan kortyolgatunk. A vizelet színét is érdemes figyelni: ha világossárga, akkor minden rendben van, ha viszont sötétebb, akkor többet kell inni.

A megfelelő étkezés is fontos!
Edzés előtt ajánlott kerülni a nagyobb zsír- és fehérjetartalmú élelmiszereket, mivel ezeket nehéz megemészteni, és fel is hevítik a szervezetet. Válasszunk inkább nagy víztartalmú élelmiszereket, például gyümölcsöt vagy salátát. A nehezebb ételeket halasszuk edzés utánra.

Futás csakis megfelelő időben!
Mindig érdemes átgondolni, mikor akarunk futni. Nyáron, a nagy kánikulában semmiképpen ne az ebédidőben fussunk, amikor a legnagyobb a meleg, inkább kora reggel, vagy estefelé. Mivel a nappalok hosszabbak ilyenkor, még amiatt sem kell aggódni, hogy ránk esteledik. Akinek csak a legmelegebb órákban van ideje, inkább menjen futni légkondicionált edzőterembe.

Fontos a megfelelő öltözék!
A nyári futások alkalmával a megfelelő öltözékre is fokozottan oda kell figyelni. Az a jó, ha olyan ruha van rajtunk, amelyben a bőr képes szellőzni, és ami elvezeti róla a nedvességet. Plusz pont, ha az UV-sugárzástól is véd, de a fényvédő krémet azért ne felejtsük el!

Kapcsolódó
Gyorsan járj, tovább élsz és lassan öregszel
A lassabban járóknak általában kisebb volt az agytömegük és az agykéreg vastagsága a kutatás szerint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik